Udruženje "Đerđef“
14

Šida Kalbić, humanistkinja velikog srca: Jaka žena znači zdrava i snažna porodica i zajednica

FENA
Šida Kalbić (Foto: FENA)
Šida Kalbić (Foto: FENA)
Prava bi šteta bila ne spomenuti danas, na Međunarodni dan žena, humanistkinju Šidu Kalbić iz Bugojna koja je dosad organizirala mnoge akcije pomoći za liječenje teško oboljelih stanovnika ove, i drugih bh. općina.

Predsjednica je Udruženja "Đerđef“ koje okuplja oko 1.700 članova, i neko za koga će mnogi reći da je jedna od rijetkih osoba u današnje vrijeme koja razumije tuđu nevolju, bez obzira tiče li se ona bolesti ili, primjerice, treba li nekome hrana, odjeća, obuća, školski ruksak ili pribor.

U razgovoru za Fenu kaže kako je od 2010. kroz humanitarni rad tog udruženja pomoć pružena za 186 članova, od kojih se većina izliječila.

"Mnogima smo kupovali lijekove, plaćali operacije u našoj državi i izvan nje, u Austriji, Turskoj, Italiji. Prostorije našeg udruženja svakodnevno posjećuju ljudi koji traže pomoć", kazala je.

Ponosna je, dodaje, na građane s područja gornjovrbaske regije, jer se uvijek odazovu na apele pomoći oboljelima, ali i na uspostavljene veze s našim ljudima u inozemstvu koji su, također, uvijek tu kada zatreba.

"Naši humanitarni koncerti su veoma posjećeni i ja sam sigurna da bi tako bilo i kada bi se održavali svake sedmice. Evo, baš sutra imamo posjelo za žene koje su došle na ideju da kupovinom torte pomognu našem Asmiru, koji ima tri ciste na mozgu", naglasila je.

Ističe da se ovih dana vratila iz Linca s izložbe narodnih nošnji koja je bila prodajnog karaktera, te da su članice "Đerđefa“ sudjelovale u akciji pomoći dječaku Arslanu.

"Osjećaj da ste nekome pomogli ne može se opisati, a želja da pomažem drugima kod mene se javila nakon što sam izgubila dijete i brata. Zbog zdravstvenog stanja, razmišljala sam da odustanem, ali ne mogu", istaknula je ova Bugojanka.

Za akcije koje je provela, skupa s ostalim članovima udruženja, dobila je brojne zahvalnice i priznanja, od kojih joj je naročito draga ona s potpisom djece koja su se, nakon dugotrajnog oporavka, vratila redovnim školskim obavezama.

Tri puta je na manifestaciji "Džek popularnosti" u Visokom od strane književnika i humaniste Džemala Softića proglašena humanistkinjom godine, da bi joj 2017. bilo uručeno priznanje humanistkinje decenije u BiH.

Zanimljivo je da je, u želji da pomogne nezaposlenim ženama u ruralnim dijelovima općine u objektu blizu kuće u Vilešima otvorila "malu, ali radionicu velika srca“, u kojoj se trenutno nalazi devet mašina.

"Žene tu zarade plaću, šiju narodnu nošnju, pletu, heklaju, keraju i izrađuju razne rukotvorine", kazala je.

Sretna je, dodaje, što je dječak iz Oboraca kod Donjeg Vakufa, obučen u nošnju koja je bila ručni rad članica "Đerđefa“, dobio nagradu u SAD-u, te akcijom u kojoj je obezbjeđena tradicionalna narodna nošnja za KUD "Vaso Jovanović“ u Srebrenici.

Ističe doprinos Srebreničanina Fadila Cvrka koji se trenutno nalazi u Americi, a koji je donirao Udruženju "Đerđef“ sredstva za izradu šesnaest anterija za potrebe tog društva.

Na kraju, poručuje svim ženama da budu prisutnije i još aktivnije u društvu, da se međusobno pomažu i uvažavaju, i da pomažu drugima.

"Samo tako će biti jake. A jaka žena, znači zdrava i snažna porodica, i zajednicu u kojoj će biti prepoznata kao neko ko svojim znanjem, kvalitetom i radom može doprinijeti da nam svima bude bolje", poručila je Šida Kalbić.