lifestyle
0

Seksualna uznemiravanja i diskriminacija žena na poslu

Sarajevo-x.com
Sudeći prema rezultatima studije koju je uradio tim portala CareerBuilder.com, jedna od četiri žene biva diskriminirana na poslu, a 31% svih ispitanica priznalo je da su doživjele seksualno uznemiravanje od strane nadređenih ili kolega muškaraca.

Iako je 31% ispitanih žena u okviru internetske ankete priznalo da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja na poslu, stvari ipak idu nabolje ukoliko se usporede sa situacijom od nekoliko godina unazad.

"Prije pet godina broj žena koje su doživjele seksualno uznemiravanje na poslu bio bi mnogo veći", izjavila je za Reuters Rosemary Haefner, jedna od radnica na portalu CareerBuilder.com.

Ispitanice su u svojim izjavama također naglasile da osjećaju da ih na poslu nadređeni, koji su u većini slučajeva muškarci ne shvataju ozbiljno, da se ne uvažavaju njihove ideje te da ih se nikada ne uzima u obzir za unapređenje iako ispunjavaju sve uvjete.

Iako je kao zaključak studije naveden ozbiljan problem diskriminacije žena u poslovnom okruženju, naglašeno je također i da radnice trebaju pokazivati više inicijative i boriti se za svoje ideje i svoj položaj.

"Mislim da su mnoge žene dosta pasivne te da ozbiljno moraju poraditi na načinu na koji komuniciraju sa nadređenima, kolegama, saradnicima. Stidljivom ponašanju nema mjesta ukoliko želite izgraditi uspješnu karijeru i zadobiti poštovanje u poslovnom svijetu kojim, nažalost, vladaju muškarci", naglasila je Haefner.

Zanimljiv je također i podatak da više od polovice žena koje su doživjele seksualno uznemiravanje na poslu nisu načinile nikakve zakonske korake smatrajući da se ionako ništa ne bi promijenilo. Zlostavljane žene su kazale da nisu poduzimale ništa protiv uznemiravanja jer nisu željele stvarati dodatne probleme zbog straha da će eventualno ostati bez zaposlenja.