{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seks nas čini pametnijim

6.3.2013. u 16:41
112
33
Seks nas čini pametnijim
112
Seks nas čini pametnijim
Imati odnose s partnerom može biti vrlo korisno za vaše moždane ćelije i učiniti nas pametnijim, tvrdi se u novom istraživanju.
Istraživači su analizirali krv tri različite grupe ljudi: onih koji su se nedavno zaljubili, koji su u dugim vezama i samaca.

Prva grupa pokazala je znatno povećanje broja neravnih ćelija u poređenju sa osobama koje nisu u vezi, saopćili su istraživači sa Univerziteta Pavia u Italiji. Broj ćelija se smanjuje kod osoba koje su duže u vezi.

Rezultati su pokazali da redovan seks reducira stres, ali i pojačava moždanu aktivnost.

Princeton univerzitet u SAD-u proveo je istraživanje i nad muškarcima koii su bili podijeljeni u dvije grupe - one koji su imali seks svaki dan tokom dvije sedmice i one koji su imali seks jednom u dvije sedmice.

Na kraju istraživanja utvrđeno je kako su seksualno aktivniji muškarci imali povećan broj nervnih ćelija i smanjen nivo hormona stresa u svom organizmu.

Istraživači tvrde kako seks stimulira rast broja moždanih ćelija u dijelu mozga koji je odgovoran za pamćenje i učenje. Također, poručuju stručnjaci, seks nas štiti od demencije, povećava koncentraciju i brzinu naše reakcije.

"Nivo hormona oksitocina povećava se za 500 puta tokom seksa, što nas čini opuštenim i pomaže da zaspimo. Muškarci koji dožive tri ili više orgazama sedmično žive duže od onih koji imaju jedan ili nijedan", rekao je profesor Barry Komisaruk.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: