{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Seks nas čini pametnijim

6.3.2013. u 16:41
112
33
Seks nas čini pametnijim
112
Seks nas čini pametnijim
Imati odnose s partnerom može biti vrlo korisno za vaše moždane ćelije i učiniti nas pametnijim, tvrdi se u novom istraživanju.
Istraživači su analizirali krv tri različite grupe ljudi: onih koji su se nedavno zaljubili, koji su u dugim vezama i samaca.

Prva grupa pokazala je znatno povećanje broja neravnih ćelija u poređenju sa osobama koje nisu u vezi, saopćili su istraživači sa Univerziteta Pavia u Italiji. Broj ćelija se smanjuje kod osoba koje su duže u vezi.

Rezultati su pokazali da redovan seks reducira stres, ali i pojačava moždanu aktivnost.

Princeton univerzitet u SAD-u proveo je istraživanje i nad muškarcima koii su bili podijeljeni u dvije grupe - one koji su imali seks svaki dan tokom dvije sedmice i one koji su imali seks jednom u dvije sedmice.

Na kraju istraživanja utvrđeno je kako su seksualno aktivniji muškarci imali povećan broj nervnih ćelija i smanjen nivo hormona stresa u svom organizmu.

Istraživači tvrde kako seks stimulira rast broja moždanih ćelija u dijelu mozga koji je odgovoran za pamćenje i učenje. Također, poručuju stručnjaci, seks nas štiti od demencije, povećava koncentraciju i brzinu naše reakcije.

"Nivo hormona oksitocina povećava se za 500 puta tokom seksa, što nas čini opuštenim i pomaže da zaspimo. Muškarci koji dožive tri ili više orgazama sedmično žive duže od onih koji imaju jedan ili nijedan", rekao je profesor Barry Komisaruk.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: