lifestyle
0

Seks i rizični finansijski potezi povezani u mozgu

Sarajevo-x.com
Nova američka studija mogla bi možda objasniti šta se tačno odvija u mozgu finansijskih mogula, kada poduzimaju rizične finansijske poteze. Naime, kada su mlađim muškarcima pokazane erotske fotografije, bili su više skloniji ozbiljnom finansijskom kockanju, nego nakon što su vidjeli neke strašne ili potpuno neutralne prizore.

Naučnici sa Univerziteta Northwestern i Stanford su proučavali samo 15 heteroseksualnih mladih muškaraca sa Univerziteta Stanford, a fokus je bio na dijelu mozga koji ima ključnu ulogu u tome šta u osobi izaziva osjećaj zadovoljstva.

Magnetnom rezonancom mozga otkriveno je da erotske fotografije aktiviraju isti dio mozga koji se aktivira i kada se poduzimaju finansijski rizici.

"Dokazali smo da novac i žene aktiviraju isti dio mozga. Dakle snaga emocija, seksualno uzbuđenje i naše finansijske odluke su zaista povezani. Nije važno da li vam je sexy žena rekla stvarne šanse za osvajanje dobitnog listića, već je važno da ona izaziva u vama određene emocije, što se zatim odražava na vaše finansijske odluke", kazao je za AP Brian Knutson, psiholog i voditelj neobične studije.

Naučni eksperiment sa erotskim prizorima je osmišljen tako da se konačno utvrdi šta je uzrok, a šta posljedica. U ovom slučaju, erotske fotografije su aktivirale određeni dio mozga, a posljedica svega toga je snažna potreba za poduzimanjem rizika", objasnio je Knutson.

Ovo otkriće bi se moglo pokazati tačnim i kod žena, ali one nisu bile uključene u ovo istraživanje, jer je mnogo teže pronaći erotske prizore koji bi ostavili jak dojam na različite tipove heteroseksualnih žena, u poređenju sa heteroseksualnim muškarcima.