Učestale nesreće
46

Savjeti za planinare: Držite se grupe, pripremite adekvatnu obuću i provjerite staru opremu

M. N.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pripadnici Gorske službe spašavanje imaju posla u svako doba godine, ali broj intervencija se povećava kako se pogoršavaju vremenski uvjeti kada magla, kiša, a potom i snijeg, otežavaju vidljivost i kretanje. Pojedini izletnici i planinari amateri krenu na uspon ili u šetnju planinom neadekvatno obučeni i nespremni.

Gorska služba spašavanja Sarajevo na svojoj web stranici i društvenim mrežama objavljuje savjete izletnicima, planinarima, alipinistima i skijašima kako bi spremni otišli na planinu i izbjegli nesreće. Najvažnija je priprema i opreznost s obzirom na to da je jesen varljiva u pogledu vremenskih prilika.

"Priroda i planina nose svoje rizike, ali svi rizici se mogu kontrolisati pa i ovi. Prije svega dobrim znanjem i prikladnom opremom. Kada imate znanje, bit će vam jasno zašto vam je potrebna oprema. Znanje o boravku u prirodi može se steći kroz izviđače, planinarska društva, planinarske škole, družeći se s iskusnijima. Danas su informacije veoma dostupne, zato čitajte, internet je tu, ali razmislite uvijek o tome što je pročitano da li je ispravno i da li je prikladno situaciji. Tražite savjete. Pripremite se i planirajte svoje aktivnosti. Danas je toliko toga 'instant' - fotografija je instant, kafa je instant, informacije su instant, ali u prirodu se ne ide instant. Priprema traje, boravak u prirodi traje i za to se treba pripremiti i planirati", kazao je Edin Zametica, član GSS-a Sarajevo.

Procijenite svoje mogućnosti

Oni koji odluče da provedu dan na planini ili planinare treba da izaberu destinaciju koju mogu savladati. Držite se markiranih planinarskih puteva i pazite na moguća minska polja. Važno je i da ne idete sami na planinu, već u grupi te da se ne odvajate od grupe.

U savjetima GSS-a Sarajevo navodi se i to kako trebate obavijestiti svoju porodicu o smjeru kretanja i vremenu povratka, upisati se u knjigu posjetitelja u planinarskim domovima i poslušati savjete domara ili iskusnih planinara.

"Računajte na moguću promjenu vremena. Ponesite sa sobom rezervnu toplu odjeću, kapu i zaštitu od kiše i vjetra. Uvijek nosite baterijsku svjetiljku, šibice ili upaljač i svijeću te mali set prve pomoći, a na slabije poznatim putevima nosite kartu i kompas. Na nogama nosite čvrste, udobne cipele s gumenim rebrastim potplatom", navode iz GSS-a Sarajevo.

U ovom periodu potrebno je da pratite vremensku prognozu i da ste svjesni da se dan skraćuje pa samim tim i vidljivost.

Nosite kacigu i budite oprezni

Uz sve ove savjete, postoji i dodatni za one koji vole više adrenalina, tj. alpiniste. Prvi savjet je da nikada ne potcjenjujete stijenu i da svakom usponu pristupate ozbiljno.

"Uvijek provodite solidno osiguranje. Nosite kacigu jer je glava najranjiviji dio tijela pri penjanju. Posebno budite oprezni pri kraju uspona, blizu izlaza iz stijene, jer se pokazalo da tu, na lakim posljednjim metrima mnogima popusti pažnja u veselju zbog skorog kraja teškoća, a također i na silasku", upozoravaju.

Vježbajte često kako biste stekli vještine i izdržljivost

Vrlo oprezno se penjite kršljivim stijenama da ne biste pri kretnji ili užetom srušili kamen na partnera. Krenite na uspon rano da biste u slučaju neke komplikacije imali dovoljno vremena. Dobro provjerite stare klinove u stijeni. Na spustu po užetu se nemojte pouzdati se u stare, više puta korištene zamke ili komade užeta, jer mogu biti oštećeni izvlačenjem užeta prethodnika. Koristite i dodatno samoosiguranje.

"Vježbajte često na vježbalištima i u dvorani da biste stekli što veću vještinu i izdržljivost. Prvog penjača osiguravajte preko svog tijela, a ne na klinu, u većim smjerovima nosite kladivo (čekić), dovoljno klinova, karabinera ili zaglavaka. Na Alpama i u većim stijenama nosite rezervnu odjeću i mobitel. Pokušajte želje prilagoditi mogućnostima", kazali su iz GSS-a Sarajevo.

Pet njihovih timova koji imaju po 12 ljudi dežura po sedam dana. U slučaju nesreće spremni su krenuti u roku od pola sata, a u pripravnosti su ostali članovi stanice.

"Gorska služba spašavanja - stanica Sarajevo trenutno ima 69 operativnih članova, od toga 20 registrovanih spaslaca, više od trideset pripravnika, nekoliko instruktora raznih profila (alpinizam, skijanje, ronjenje...) i psa Šmekija sa certificiranim vodičem pasa. Svi članovi službe su spremni u svakom momentu krenuti u akciju i pomoći unesrećenom", rekao je Zametica.

Poručuje kako građani imaju njihovu podršku 24 sata 365 dana u godini. Najčešće dobijaju pozive iz Operativno-komunikacijskog centra 121, od policije ili direktno na dežurni telefon 062 654 456.

Više informacija potražite na njihovoj web ili Facebook stranici.