Mostovi kao simbol
33

Sarajevski polumaraton okupit će više od 1.300 trkača iz 30 zemalja svijeta

Piše: A. P.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Jedanaesti Sarajevski polumaraton pod sloganom "Sarajevski mostovi" zakazan je za nedjelju, 17. septembar, ispred BBI centra, a u povodu ove velike trkačke manifestacije najavljen je dolazak učesnika i posjetilaca iz više od 30 zemalja svijeta.

Predsjednik Udruženja Marathon Erol Mujanović podsjetio je da je prije 11 godina oko projekta bilo okupljeno 70 ljudi, a danas ova manifestacija okuplja više od 3.000 startera, od čega više od 1.300 na polumaratonu.

"Posebno značajne grupe imamo iz Švedske, Austrije, Njemačke i zemalja regiona. Obično dođu jedna ili dvije osobe, vide da je trasa jako lijepa, imaju lijepo iskustvo i boravak u Sarajevu, preporuče drugima i dogodine dođe mnogo više ljudi. Tako je naprimjer bilo sa amaterskim trkačkim klubom iz Štokholma", ispričao je prvi čovjek udruženja i sinonim trkačkih aktivnosti u Sarajevu.

Organizatori su se trudili da trasa bude lijepa i atraktivna, a ponosni su na vizuale utrke.

"Na majici koju će svi učesnici dobiti i medaljama koje će dobiti oni koji prođu kroz cilj naslikani su svi sarajevski mostovi pored kojih će protrčati. U tom kontekstu imamo jedinstveno kulturno-historijsko iskustvo ili naslijeđe koje će im, pored drugih stvari, biti prezentirano", istakao je Mujanović.

Posebno je oduševljen što u utrkama učestvuje sve više domaćih trkača.

Nama je posebno važno da omasovimo zdrav i aktivan životni stil, posebno u današnje vrijeme kada je sve više pritiska i stresa. Ispunjavamo različite dijelove vizije Udruženja Marathon, a sarajevska staza je certificirana i oficijelno izmjerena, tako da se svjetski i evropski rekordi mogu postići i u Sarajevu. Taj certifikat smo dobili prošle godine i on je dao dodatnu vrijednost i gradu i trasi polumaratona", dodao je Mujanović.

Društveno odgovorni karakter polumaraton će imati i ove godine, a podržat će tri udruženja iz oblasti okoliša, djeci bez roditeljskog staranja i osobama s posebnim potrebama. Nadaju se da će prikupiti najmanje 20.000 KM.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da je ovo nastavak dobre prakse i saradnje od 2007. godine i obećao da će i sam trčati polumaraton te izrazio nadu da jednog dana realizuju i sarajevski maraton.

Još uvijek je moguće upisati se za G-Drive štafetni polumaraton - trasu od 21 km koju mogu trčati timovi od tri osobe, kao i za Novonordisk Fun Run - 4 km kroz centar grada, te veliki hit od prošle godine - dječija trka Zmajzi Kids Run gdje je sa prošlogodišnjih 300 broj mjesta povećan na 500.

Trasa ovogodišnjeg polumaratona je: BBI Centar-– Maršala Tita, Alipašina, Patriotske lige, Alipašina, Maršala Tita, Vrbanja, Vilsonovo šetalište, Franje Račkog, ilsonovo šetalište, Fra Filipa Lastrića, Vilsonovo šetalište, Vrbanja, Hiseta, Obala Kulina bana, Bentbaša, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita – BBI Centar.