lifestyle
0

Sarajevo: Samostalne revije u okviru Fashion Weeka

FENA
Samostalnim revijama u okviru Fashion weeka sinoć su se u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu publici predstavile dizajnerice Emina i Nermina Hodžić, modni studio Katarina Schkwartz, modni studio Mad.mo.sell i dizajnerica Lejla Šalaka, a zajedničkom revijom učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Emina i Nermina Hodžić prvi put su se na Sarajevo Fashion weeku predstavile 2003. godine kolekcijom Carla del Ponte. U svom radu bilježe mnoge reklamne kampanje i kostimografiju za belgijski kratki igrani film «La nef des faus». Kolekcija je u cjelini bh. proizvod i spoj je duha, snage i ponosa. Obuhvata ženske modele izrađene u širokom spektru materijala, od svile do vune, a poseban akcent kolekciji dao je detalj - mašna, korišten i na odjeći, i na obući, saopćeno je iz Fashion weeka.

Što se tiče modnog studija Katarina Schkwartz, koji čine Timur Stroil i Barbara Peleš, on je pokazao kolekciju «Emotional blackmale». Čini je četrnaest ženskih modela, različitog kolorita, izrađenih od lepršavih i luksuznih materijala, uz dodatke u vidu torbica. Prema riječima Barbare Peleš, «Emotional blackmale» je konceptualna kolekcija i predstavlja opus širokog spektra rada ovog dizajnerskog dua. Modni studio «Mad.mo.sell» čine Vanja Knežić i Sandra Milavić iz Mostara. Njihova kolekcija «Paralela 20 stupnjeva» za inspiraciju ima upravo taj geografski pojam- preplitanje bujne vegetacije, pustinje i temperamenta Orijenta. Kolekciju čine haljine, jakne i suknje, izrađene od prirodnih tkanina (pamuk, lan i viskoza), uz dosta ručno rađenih detalja. Lejla Šalaka predstavila se brandom «rajvo'Sa & co.». Ova mlada dizajnerica školovala se u SAD-u i upravo «američki duh» vidljiv je u kolekciji kojom se po prvi put predstavila na Sarajevo Fashion week-u. Kolekcija se sastoji iz devetnaest modela, muških i ženskih,a zajednički im je «street fashion style». Osnovnu inspiraciju dizajnerica je pronašla u Sarajevu i njegovom noćnom životu. Zajedničkom revijom na kraju programa predstavili su se učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo:

Danas će se u programu Sarajevo Fashion weeka predstaviti dizajneri Ata Omerbašić, Admir Karišik i Lejla Salibašić, te kompanija Art Go'den iz Hrvatske.