lifestyle
0

Sarajevo Fashion Week Doncafe: Drugi dan

Sarajevo-X
Pet fantastičnih modnih revija mladih bh. dizajnera, od kojih se svaka na svoj način razlikovala i omogućila publici u Bosanskom kulturnom centru da istinski uživa, obilježile su i ispunile drugu večer Sarajevo Fashion Week Doncafe 2005.

Različite kreacije bh. umjetnika još jednom su dokazale da naša modna scena ne zaostaje za bilo kojom svjetskom, i da naši mladi autori u sebi čuvaju začuđujuće i posebne talente, te nevjerovatnu energiju da svoje divne ideje i realizuju, ikao to ponekad, «zahvaljujući» brojnim sticajima okolnosti izvan njih, vjerovatno nije lako.

Druga večer otvorena je revijom tridesetogodišnje slobodne umjetnice Ate Omerbašić. Njezinu unikatnu koleciju za žene, načinjenu uglavnom od prirodnih tkanina, poput pamuka, lana i svile, publika je prihvatila s velikim oduševljenjem i odobravanjem. Inače, u publici, baš i kao prvo veče, tražilo se mjesto više, a među brojnim posjetiteljima našli su se i pripadnici javnog, političkog, estradnog i privrednog života bosansohercegovačke prijestolnice. U Atinoj kolekciji nazvanoj «05» našli su se modeli uglavnom u crnoj i bijeloj boji i sa nijansama sive, za koje su korištene i ručno pletene mreže od pamučnog konca ili vune.

«Besrajno sam sretna», rekla nam je Ata nakon njene revije i dodala: «Prostor je fantastičan, publika divno reaguje, organizacija je besprijekorna. Kako onda da se osjećam drugačije?!»

Kolecija Maglajlije Adnana Hajrulahovića Haada bila je nešto što istinski izaziva ushićenje, čak i kod onih kojima moda i modni svijet nije životno opredijeljenje. Njegov specijalni gost bila je eminentna sopranistica Gordana Topić koja je otvorila reviju, i uz čije su obrade sevdalinki poput «Kraj tanana šadrvana» i «Tamburalo momče u tamburu» manekene pokazale Haadove, uglavnom crvene, crne, sive te i nešto modela u lila nijansama, razdraganoj i oduševljenoj publici. Da je i sam zadovoljan vidjelo se i na mirnom izrazu lica mladog kreatora kada je izašao na scenu. Haad inspiraciju, kako kaže, crpi iz Gordaninog glasa i - stećaka.

«Ako u životu uopće postoji zadovoljstvo, onda je to ovaj spokoj koji sada osjećam.», rekao je Haad nakon svoje revije nazvane «Pokret u kamenu». Kaže, prvi put u životu napravio je sve onako kako je zamislio, imao je sve što je trebao za to, a organizacija SFW omogućila mu je da svoju kolekciju predstavi u odličnom ambijentu. «Sarajevo Fashion Week moja je druga kuća. Mjesto je na kojem i za koje živim. Sretan sam što je iz godine u godinu sve bolji i uspješniji», kaže ovaj 24-godišnji, karizmatični kreator.

Banjalučanka Svjetlana Ceca Balaban, inače, italijanski i zagrebači sudent, kada je naobrazba u pitanju, «upoznala» se je sa sarajevsom publikom prošle godine, kada je na SFW predstavila četiri svoja modela. Njezina večerašnja kolekcija «Juče, danas, sutra» jasno je pokazala nastojanja da svaka od dvadeset kreacija, od toga tri za muškarce, bude podjednako snažna, pomalo provokativna, zavodljiva i prefinjana. Mlada dizajnerica koristila je kombinaciju prirodnih i sintetičkih materijala, a, izgleda da su u publici sjedile samo hrabre i elegantne žene i muškarci koji žele biti drugačiji, jer takvima je kolekcija namjenjena, a publika ju je istinski dobro primila.

Ljubica Vujica je, prikazavši svoju kolekciju «Modesty», još jednom dokazala da je kreiranje za nju igra bez granica, te da voli suprotnosti i različitosti spajati u cjelinu. Nakon revije nije krila svoje oduševljenje što je, kao i njezine kolege imala priliku predstaviti se na SFW. No, veli, ona nikada nije potpuno zadovoljna vlastitim radom, što joj je motivacija da uporno ide naprijed. Za razliku od nje, publika je bila potpuno zadovoljna, reklo bi se prema njihovim aplauzima.

Kao šlag na divnu tortu bila je revija «KadoS» Admira Ade Karišika. Pored maštovitih modela i za žene i muškarce, publiku je na noge digao i izbor zavodljive orijentalne muzike, kao i zanimljiv nastup manekenki.

A, kad smo već kod manekenki, zašto ne pomenuti da modele na ovogodišnjem SFW nose, između ostalih, Marija Pavković iz Novog Sada i Ivanka Banićević iz Crne Gore. Njih obje već četiri godine šetaju modnim pistama Milana, gdje i žive, te i ostalih modnih svjetskih metropola.

«Poziv za Sarajevo dočekala sam sa velikim oduševljenjem. Sretna sam što imam priliku biti ovdje, i mogu reći da je iz godine u godinu sve bolje, da iz godine u godinu Sarajevo postaje sve blize Milanu, Parizu, Londonu... Nadam se da ću i ubuduće biti dio SFW i od sveg srca čestitam organizatoru», rekla nam je 22-godišnja Marija.

Ivanka koja je učestvovala i na FW Milano, također ima puna usta hvale za sarajevski FW. Poznata sarajevska manekena Amra Silajdzić publici je večeras u Sarajevu pokazala 10 modela. Kaže, sama činjenica da je doputovala iz Pariza samo radi SFW, iako je veoma angažovana, govori u prilog tome koliko joj je stalo i kolilo voli ovaj projekat.

Danas, na trećoj večeri FW publiku očekuje šest interesantnih revija, pravi raj za oči i dušu, stoga bi bila velika šteta propustiti nešto takvo.

Pogledajte fotogaleriju sa druge večeri Sarajevo Fashion Week-a.