450 učesnika
7

Samuel Naibei i Olivera Jevtić najbrži na Trci u čast demokratije - 15. juli

Piše: Se. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prvo mjesto na Trci u čast demokratije - 15. juli koja je danas organizovana na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu osvojio je Kenijac Samuel Naibei Kiplimo istrčavši 3,5 kilometra za 9:42 minute, dok je u ženskoj kategoriji pobijedila Srbijanka Olivera Jevtić sa 10:55:51 minuta.

Drugo i treće mjesto osvojili su Srđan Samardžić i Uroš Gutić, a u ženskoj konkurenciji Lucija Kimani i Jelena Kosić.

Trku koja je privukla 450 učesnika organizovala je Turska ambasada u BiH i održava se prvi put ove godine. Organizovana je u znak sjećanja na osujećeni državni udar i njome se odaje počast 248 poginulih koji su izgubili živote tokom pokušaja udara.

"Mi danas zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine organizujemo ovu trku u čast demokratije i mira", rekao je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Zahvalio se svim institucijama, udruženjima i kompanijama koji su dali svoj doprinos i podršku u organizovanju ove utrke, Vladi Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem te sponzorima Turkish Airlinesu, Ziraat banci, Institutu Yunus Emre, Turskoj agenciji za saradnju, TIKA-i, Predstavništvu Turske vojne misije u BiH, Upravi za vjerska pitanja Turske i Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske.

Trka je imala humanitarni karakter, a bh. građanima je donirano 10 invalidskih kolica u vrijednosti od 20.000 eura, a pobjednicima i pobjednicama te drugoplasiranim i trećeplasiranim učesnicima trke u muškoj i ženskoj kategoriji dodijeljeni su pehari, medalje i vrijedni pokloni - novčane nagrade u iznosu od 1000, 500 i 250 KM kao i povratne avio karte Turkish Airlinesa za bilo koju destinaciju u Republici Turskoj.