Adrenalinska vožnja
32

Samo za najhrabrije: Najimpresivniji, ali i najstrašniji roller coasteri na svijetu

E. Sk.
Roller coaster Millenium Force
Napredak tehnologije, dizajna i inženjeringa tokom desetljeća omogućio je zabavnim parkovima da nude sve više, brže i strmije roller coastere u kojima imaju priliku uživati adrenalinski ovisnici, ljubitelji avanture i brzine.

Tako je povodom nacionalnog dana rolanja u SAD-u, CNN objavio pet najstrašnijih i najimpresivnijih roller coastera. Voljeli ih ili ne, oni lede krv i mora im se odati priznanje. Neki su čak napravljeni od drveta, ali i dalje su fenomenalno brzi.

Takabisha

Jedna zanimljiva karakteristika Takabishe, roller coastera u Japanu je da najveći adrenalin dolazi, ne na početku vožnje, nego u sredini. Njegov pad nije samo strm. Dolazi pod uglom od 121 stepen. Ovaj roller coaster je otvoren 2011. godine, a njegovi posjetioci imaju osjećaj kao da padaju sa 43 sprata zgrade pri brzini od 100 kilometara na sat.

Millenium Force

Ovaj roller coaster otvoren je 2000. godine u Ohiou. Na visini od 95 metara, ljubitelji adrenalina će zasigurno uživati, kako u brzini vožnje, tako i zapanjujućem pogledu na jezero Erie.

"Najbolji dio je taj što je brdo tik uz jezero, što vam daje iluziju da ćete se spustiti pravo u jezero. To je uistinu jedan od mojih najdražih roller coastera. Vožnja na roller coastera Millenium Force svrstana je u top pet na svijetu od njegovog otvaranja 2000. godine i bez sumnje se morate provozati", poručio je jedan od adrenalinskih ovisnika.

SheiKra

SheiKra se nalazi na Floridi, a otvoren je 2005. godine. Jednom kada se spustite, voz se polako počinje kretati prema naprijed. Zaustavlja se na nekoliko sekundi, prisiljavajući vozače da pogledaju prema dole. To je često vrijeme kada čujete ljude kako vrište. Upravo s te strane pruža se fantastičan pogled na park i drveće.

Wildfire

U Švedskoj je 2016. godine otvoren roller coaster Wildfire. Ima predivan pogled s vrha i dovoljno vremena da se spusti u krajolik koji će vam svojom ljepotom oduzeti dah. Vožnja ovim roller coasterom zasigurno će vam ostati u pamćenju zauvijek.

Yukon Striker

Roller coaster Yukon Striker otvoren je tek ove godine u Ontariju. Najzanimljivije za njega je pad koji ide pravo u podzemni tunel okružen vodom. Također, na dnu se nalazi još jedan roller coaster koji se omotava oko tunela, zvanog Vortex. Upravo za ovaj roller coaster ljubitelji adrenalina kažu da je najimpresivniji.