Traje do 22. decembra
34

Sajam ptica i sitnih životinja otvoren u Sarajevu: Prilika za edukaciju najmlađih

E. Sk.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U sportskoj dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu otvoren je niz sajamskih aktivnosti na kojima su prezentirane izložbe ptica i sitnih životinja.

Na sajmu koje organizuje Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja (EDZUP) učestvuju brojni izlagači iz BiH, uključujući još sedam država koji izlažu više od 3.500 jedinki sitnih životinja po vrstama, golubovi, perad, kunići, fazani, kanarinci, papagaji i akvarijske ribice.

Sead Đozo, predsjednik EDZUP-a, ovim povodom je istakao da ovo društvo obilježava jubilarnu 90. godišnjicu postojanja u okviru koje imaju privilegiju da organizuju ukupno pet izložbi u jednom terminu.

"Imamo goste iz sedam država. S nama su prijatelji iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Ukrajine, Srbije. Svi su došli da zajedno s nama uveličaju ovaj jubilej, 90. godišnjicu osnivanja našeg udruženja. Imamo 2.900 eksponata koji su u vrstama golubova, ptica, kunića i tako dalje", kazao je Đozo.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u organizaciji događaja, napominjući kako je ovo posebno lijepa prilika za mališane da na jednom mjestu vide razne ptice i druge sitne životinje.

"Ovaj događaj je po svojoj prirodi vrlo egzotičan, koji izmamljuje osmijeh na lice svih nas, posebno djece. Želim da uživate, da vaša djeca, koja možda nemaju priliku da vide ovakve životinje svaki dan, saznaju o njima mnogo više", rekao je Bašić.

Za najmlađe građane BiH, đake i učenike, sajam je prilika da učestvuju u radionicama na kojima će moći slikati i crtati najomiljenije kućne ljubimce, ali i poslušati edukativna predavanja iz oblasti ptičijeg, žitovinjskog carstva.

Kako je iz EDZUP-a najavljeno, u okviru projekta bit će promoviran III Evropski sajam-izložbe Balkanskih rasa golubova, II Evropski sajam-izložbe rasa golubova Jugoistočne Evrope, XI državni sajam-izložbe sitnih životinja, XVII Ornitološki državni sajama-izložbe ptica, izložbe sportskih golubova pismonoša Sarajevske zone - Sarajevo 2019.