{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šahovskim figurama utvrđuje se ko je lopov

F
15.4.2006. u 17:39
0
0
Šahovskim figurama utvrđuje se ko je lopov
0
Šahovskim figurama utvrđuje se ko je lopov
Kada zaposleni u jednom supermarketu u gradu Hangdžou na istoku Kine nakon napornog višesatnog stajanja za kasom napokon krenu kući, moraju da prođu kroz specijalnu vrstu provjere.
Naime, na vratima supermarketa svaki radnik nasumice izvlači jednu šahovsku figuru. Ako je figura bijela-radnik može kući, ako je, pak, crna to znači da će biti temeljno pregledan ne bi li se ustanovilo da li je ukrao nešto sa svog radnog mjesta.

"To je uvreda za moje ljudsko dostojanstvo", izjavila je gospođa Džang, zaposlena u supermarketu, koji čudnu praksu provjere svojih radnika provodi godinama, od samog osnivanja.

Radnica Džang se u početku bunila, ali kako je bila jedna od rijetkih koje su skupile dovoljno hrabrosti za takav čin, morala je da se povinuje i pristane na uvredljiv običaj u želji da zadrži posao.

S druge strane,rukovodstvo kuće tvrdi da takva provjera nikada nije bila silom nametnuta radnicima već da su je oni "dobrovoljno prihvatili".

S pravne tačke gledišta, takva praksa je, prema riječima advokata Vej Jongćanga, nelegalna i predstavlja kršenje prava radnika.

"To pravilo mora biti što prije ukinuto", izjavio je advokat Vej.

Nadležni iz Hangdžoua su počeli da ispituju slučaj i obećali da će "preduzeti odgovarajuće mjere ukoliko se utvrdi postojanje neregularnosti bilo koje vrste".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: