Timaritelj iz Tuzle
18

Sabriji Ramiću afrički lav je vjeran drug: Tuma je velika maza, jede mi iz ruke

Piše: A. K.
Krik lava budi strah i kod najhrabrijih ljudi, a mnogima će zvučati nevjerovatno da postoje i oni koji su uspjeli ostvariti toliko jak odnos s kraljem životinja da u noćnim satima skupa s njim utonu u san u istoj nastanbi.

Jedan od takvih je timaritelj Sabrija Ramić koji s afričkim lavom po imenu Tuma u Zoo vrtu Bingo u Tuzli provodi dane i noći.

Posao timaritelja u tuzlanskom zoološkom vrtu Ramić je dobio prije dvije godine kada je i počelo njegovo druženje s tigrom, jaguarom i vukom.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Iako je i ranije volio životinje, o ovom zanimanju nije maštao. Posao timaritelja smatra sudbinom, a da mu je neko prije rekao da će raditi u zoološkom vrtu, on mu ne bi vjerovao.

Posao timaritelja je, kako nam kaže, izuzetno uzbudljiv i dinamičan, jer je svaki dan sa životinjom drugačiji, ali je i opasan te odgovoran.

"Ovaj posao mi sada nije stresan, jer sam ga zavolio. Naravno, opasan je, ali svaki timaritelj treba biti dobro skoncentrisan prilikom rada sa životinjom i sve će biti u redu. Svašta se može desiti, ali ja dosad nisam imao nikakve neugodne situacije", kaže Ramić.

Radni dan ovog timaritelja počinje s pripremom jela za tigra, jaguara, vuka i lava, a nakon što završi čišćenje prostorija u kojima borave životinje, Sabrija se priprema za treninge kroz koje prolazi sa svojim "drugarima".

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Sve životinje, posebno velike mačke koje borave u zoološkim vrtovima ne smiju biti lijene i letargične.

Njihova ljenost dovodi do gubitka tonusa mišića, zbog čega ih Sabrija potiče na to da budu što aktivnije.

Sa svakom od životinja odrađuje treninge koji se sastoje, prije svega od istrčavanja. Nakon toga, za svaku uspješnu naredbu koju izvrše tigar, jaguar, vuk i lav Sabrija ih nagrađuje s komadima mesa.

Kako bi životinjama u prostorijama u kojima borave život bio što zanimljiviji, ovaj timaritelj također od raznih guma, konopaca i plastičnih cijevi izrađuje igračke.

Susret s čoporom lavova

Prvi susret s čoporom lavova Ramić je doživio prije nekoliko mjeseci u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a osjećaj je, kako nam priča, bio neopisiv.

"Kada sam ušao među čopor lavova doslovno sam se naježio od zvukova koje su ispuštali. Nakon izvjesnog perioda sam se opustio. Uz mene su bili stručnjaci iz zagrebačkog zoološkog vrta koji su me obučili za ovaj posao. S njima sam hranio lavove i radio određene treninge", prisjeća se Ramić.

U zagrebačkom zoo vrtu upoznao je i afričkog lava Tumu koji je nakon toga premješten u Tuzlu.

Naš sagovornik za ovog dvogodišnjeg lava kaže da je izuzetno miran te da nije agresivan.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"On je još uvijek beba, veoma je miran i naša je maza. Na nama je sada da ga naučimo i održimo takvim. Također, na nama je i da se prilagodimo njemu, a ne on nama. Potrebno je i da mu obezbijedimo sve što mu je neophodno, odnosno ugodan život, trening i prisustvo čovjeka. Mora osjetiti da je nekome stalo do njega, da brine o njemu, da će mu očistiti mjesto u kojem boravi, da će ga nahraniti i raditi trening s njim", nastavlja Ramić.

Povjerenje ove životinje moguće je steći relativno brzo, ali se još brže može i iznevjeriti.

Naš sagovornik ističe da su životinje, posebno velike mačke, velika zlopamtila te ukoliko im u određenim trenucima ne posvećujete dovoljno pažnje, vrlo je moguće da vašu komandu nekada neće ispoštovati do kraja.

Za skoro tri mjeseca koliko radi s afričkim lavom, Ramić je uspio ostvariti izuzetno jaku vezu s Tumom.

"To se vremenom samo nametnulo, a ja se prema Tumi postavljam na nježan način, s tim da nekada znam biti i strog, odnosno grub. Nekada se jednostavno mora biti takav, kako bismo ostvarili određen uspjeh", ističe sagovorik portala Klix.ba.

Lav mu jede iz ruke

S obzirom na to da je još uvijek beba, Tuma dnevno pojede od pet do sedam kilograma mesa.

Svaki dan je neka druga vrsta mesa, pa tako ovaj kralj životinja na svom meniju ima piletinu, junetinu, jaretinu, svinjetinu...

Jedan dan u sedmici Tumi se ne servira hrana zbog čišćenja organizma.

Iako je velika maza, Tuma također ima svoje posebne dane kada nije raposložen za druženje, a naš sagovornik odlično zna ocijeniti kada ovom afričkom lavu nije do zabave.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"To je obično onaj dan u sedmici kada mu ne dajemo hranu. Kada ga pozovem, dolazi do mene i svoje neraposloženje iskazuje režanjem. Također, ne voli biti zatvoren i kada dođe do toga u noćnim satima, zna iskazivati nezadovoljstvo", dodaje Ramić.

Nakon skoro tromjesečnog rada s timariteljem Tuma danas reaguje na određene komande.

"Kada mu ispružim ruku prema dole, on dođe i legne. Tada je miran i jede mi iz ruke", priča nam tuzlanski timaritelj koji se oslobodio do tog nivoa da u noćnim smjenama spava s Tumom u njegovoj nastanbi.

Tuma će za nekoliko dana dobiti društvo, jer u Tuzlu iz Mađarske stižu dvije lavice.

"Dolazak još dvije lavice veliki je izazov, ali i odgovornost. Po dolasku ćemo ih rasporediti u boksove, a nakon toga ću im postepeno prilaziti te na osnovu njihovih reakcija ocijeniti da li žele odmah da me prihvate", ističe Ramić, čiji prijatelji na njegovo zanimanje još uvijek gledaju s nevjericom.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

U razgovoru s rukovoditeljicom Zoo vrta Bingo Almom Karić saznajemo da je Ramić izuzetno vrijedna osoba kojoj nije cilj doći na posao samo da bi odradio svoju smjenu. Radnik je koji primjećuje svaku sitnicu te nedostatke vrta pokušava nadomjestiti svojim kreacijama.