{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sabotaža i emotivni protest: Ovo su znakovi da ste pasivno-agresivna osoba

20.3.2015. u 11:08
14
100
Sabotaža i emotivni protest: Ovo su znakovi da ste pasivno-agresivna osoba
14
Sabotaža i emotivni protest: Ovo su znakovi da ste pasivno-agresivna osoba
Foto: Ilustracija
Pasivno-agresivno ponašanje praćeno je odugovlačenjem, tvrdoglavošću, mrzovoljnošću i neefikasnošću i ustvari je nesposobnost da se ljutnja i frustracija izraze na zdrav način.
Pasivna agresivnost u srži ima sabotažu i emotivni protest: ovakve osobe svoju ljutnju uvijek prebacuju na druge, tako da oni nikad nisu otvoreno ljuti i agresivni, već svojim ponašanjem čine da se okolina osjeća iritirano i napadnuto.

Osjećanja pasivno-agresivne osobe su toliko suzbijena i ugušena da ona ni sama ne može uvidjeti da je ljuta, a ove osobe često misle da ih drugi ne razumiju i da se ophode loše prema njima.

Dobra vijest - ljudi po prirodi nisu pasivno-agresivni i ne rađaju se takvi. U pitanju su usvojeni obrasci koji se "nauče" vremenom, no na svu sreću, oni se mogu promijeniti radom na sebi i razvijanjem vještina emocionalne inteligencije.

U nastavku pročitajte koje su to osobine pasivno-agresivnih osoba.

- Izbjegavate da govorite otvoreno, iskreno i smireno o svojim emocijama. Govorite "ne" kad mislite "da" i obrnuto, a onda puštate da vaše reakcije govore same za sebe, stvarajući nesklad, čime zbunjujete ljude oko vas.

- Činite se kao ljubazna i prijatna osoba, a ustvari ste ljuti, zavidni i puni negativne energije.

- Plašite se toga da budete sami i ovisni o nekome. Ovo je slučaj "Mrzim te, ne ostavljaj me". Izbjegavate direktnu komunikaciju jer se plašite odbijanja. Često odbijate od sebe ljude jer želite odati dojam da vam ne trebaju i da možete bez njih. U isto vrijeme, želite ih kontrolisati jer se plašite da ne ostanete sami.

- Žalite se na to da vas drugi ne tretiraju s poštovanjem, a umjesto da preuzmete odgovornost za svoje pogreške (jer svako ih ima), radije glumite nevinu žrtvu.

- Odgađate obaveze i zadatke, posebno one koje se odnose na druge. Jedan od načina na koje kontrolišete druge ljude jeste da ih natjerate da čekaju. Imate dosta izgovora zašto niste stigli napraviti neki zadatak. Ovaj način ponašanja može uništiti veze, prijateljstva i poslovne odnose. I opet, niste vi krivi, jer vas drugi ne tretiraju fer.

- Niste u stanju dati direktan odgovor. Još jedan od načina da kontrolišete druge ljude jeste da im šaljete miješane signale, zbog čega je druga osoba potpuno zbunjena jer ne zna šta mislite, osjećate i planirate. Naposlijetku krivite njih jer nisu "naslutili" šta stvarno želite.

- Durite se i povlačite u sebe. Žalite se na to da drugima nedostaje empatije i saosjećanja za vaše probleme. Pasivno-agresivne žene često koriste šutnju kao znak ljutnje i nezadovoljstva. Pasivno-agresivni muškarci će odmahnuti glavom i otići, radije nego razgovarati. Obje reakcije kažu: "Ti jadna, zbunjena osobo, s tobom ne vrijedi razgovarati".

- Stalni osjećaj niže vrijednosti nadomještate superiornošću, prezirom i neprijateljskom pasivnošću. Pasivno-agresivne osobe su u suštini vrlo nesigurne u sebe. Izmišljaju priče, isprike i laži i savršenu sliku o sebi kako niko ne bi saznao da su ustvari nekompetentni, nesavršeni, zavisni i jednostavno – ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: