lifestyle
0

Rusija: Uhapšeni osumnjičeni za nestanak eksponata

FENA
U Sankt Peterburgu uhapšena su dva muškarca pod sumnjom da su učestvovali u krađi eksponata iz Ermitaža, jednog od najčuvenijih muzeja svijeta.

Policijski agenti i tužilaštvo već imaju saznanja kako je izneseno i gdje je završilo oko 70 od 221 nestalog umjetničkog predmeta, čija je vrijednost procijenjena na blizu pet miliona dolara.

Izvori bliski istrazi prenijeli su da su privedeni priznali da su uz pomoć jedne od kustosa muzeja, koja je na radnom mjestu doživjela srčani udar i umrla čim je novembra prošle godine počelo redovno inventarisanje u Ruskom odjeljenju muzeja, tokom šest godina iznosili predmete iz muzeja.

Za protekla dva dana pronađena su dva eksponata iz nestale zbirke.

U četvrtak je policiji anonimno telefonom javljeno da je u jedan ulaz u Sankt Peterburgu u kontejneru ostavljena kesa s jednom od najskupljih ikona sa spiska nestalih eksponata, a jedan antikvar iz Moskve jučer je prijavio da posjeduje ukradeni srebrni pehar sa zlatnim ukrasima.

Pehar je procijenjen na najmanje 100.000 dolara, a moskovski antihvar tvrdi da ga je kupio prije dvije godine i da je rečeno da je pripadao pokojnom ruskom patrijarhu Aleksiju Prvom.

Nestanak vrijednih eksponata otkriven je 23. jula, a među ukradenim predmetima nalazi se nakit i emajlirani predmeti nastali od XV do XIX vijeka, kao unikatna djela ruskog postupka umjetničkog emajliranja nanošenjem porcelana na listiće srebra.

Služba za očuvanje kulturnih dobara Rusije drugog dana poslije objelodanjivanja nestanka sačinila je i objavila spisak nestalih predmeta i njihove fotografije i kontaktirala sve važnije muzeje i anitkvarnice u zemlji i inostranstvu.