Za više od 507 miliona eura
0

Rus kupio najskuplju vilu na svijetu

Sarajevo-x.com
Mikhail Prokhorov postao je vlasnik najskuplje vile na svijetu, vile Leopolda u Francuskoj. Pretpostavlja se da je ogromnu vilu na Azurnoj obali, izgrađenu 1902. godine za belgijskog kralja Leopolda II., ruski tajkun platio više od 507 miliona eura.

Kupovina vile znak je da je Prokhorov spreman na primirje s Francuskom koju je prošle godine javno bojkotirao zbog hapšenja pod sumnjom da je umiješan u lanac prostitucije.

Prema Daily Mailu, 43-godišnji industrijalac je, poslije odbačenih optužbi, zahtijevao izvinjenje zbog skandala koji je "nepopravljivo uništio" njegovu internacionalnu reputaciju.

Nakon što je vila stavljena u prodaju, mediji su nagađali da je kupac isto tako besramno bogat Rus, vlasnik nogometnog kluba Chelsea, Roman Abramovič. Međutim, ispostavilo se da je on ustvari samo pomagao svom sunarodnjaku Prokhorovu oko kupovine.

Prokhorov, koji je prema magazinu Forbes 24. najbogatiji čovjek na svijetu, nije bio jedini ruski biznismen koji se našao iza rešetaka zbog optužbi za prostituciju.

Nekoliko njih zajedno sa osam djevojaka bili su privedeni na ispitivanje, ali djevojke su opovrgle optužbe o prostituciji i izjavile da su modeli i "lična pratnja" gospodina Prokhorova.

Prokhorov, šef ruskog fonda Onexim Group specijaliziranog za nove tehnologije, u Moskvi vrijedi za najpoželjnijeg neženju.