lifestyle
458

Rukotvorine Goraždanke Edine Laković: U svijetu unikati, u biznisu unikatna pravila

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Kad je izradila svoj prvi nakit, Goraždanka Edina Laković nije ni sanjala da će to jednog dana biti izvor primanja za nju i njenu porodicu. Počelo je kao hobi, u međuvremenu je učila mnogo i savladala brojne tehnike izrade različitih rukotvorina, od izrade nošnji i veza do unikatnih slika u različitim tehnikama i sa bosanskim motivima.

Jedinstvene su, a njihovu posebnost prepoznali su u cijeloj BiH pa i van nje, jer je osvojila brojne nagrade. Poduzetničkog duha, spremna na nove izazove, Edina ipak ne može pokrenuti vlastiti biznis jer su takva pravila.

"Sasvim slučajno sam se počela baviti rukotvorinama. Nakon edukacije za izradu nakita u Gun-Gor centru u Goraždu kolegice su me molile da i njima nešto napravim i to se počelo lagano širiti. Nastavila sam edukacije, željela sam raditi slike na aluminijskoj foliji, sve me zanimalo. Vremenom sam otkrila da uživam u tome, da mi zaokuplja svaku minutu vremena. Išlo je spontano, naučila sam raditi slike pirografijom, decoupage tehniku, rad sa žicom i još puno toga. A rezultat je da danas radim ono što volim", kaže Edina.

Spoj tradicije i modernog

Svaki novi dan za Edinu je bio izazov. Nije joj bilo dovoljno ono što radi pa se nastavila educirati. Tkanjem suvenira, što je naučila u međuvremenu, nastoji sačuvati djelić bosanske tradicije, no odjevni predmeti koje ručno izrađuje ili nastaju tkanjem na razboju danas su veoma popularni. Kao da to čini iz čarobnih torbi, Edina uvijek iznenadi nekim novim odjevnim predmetom, šalom, torbama, nakitom... Riječ je o unikatima pa nije bez razloga udruženje čiji je osnivač nazvao "Unikat".

"Uvidjela sam da ovo što radim ne mora biti samo hobi, već da mogu zaraditi tako da sam odlučila nastaviti učiti. To radim godinama. Neko je nudio znanje i ja sam sam samo trebala to preuzeti. Još od 2012. godine počela sam izlagati radove na različitim sajmovima, išla sam na seminare i upoznavala ljude koji mi mogu pomoći da ono što radim pokažem i ponudim svima. Tako sam dobila i svoju prvu nagradu zahvaljujući Ljilji Čepić iz Pljevalja koja je jedan moj komplet nakita - ogrlicu, narukvicu i prsten, odnijela u Mađarsku na svjetsko takmičenje rukotvorina, gdje sam osvojila prvo mjesto. Mediji su mi posvetili pažnju, pravili su emisije o meni i to je mnogo utjecalo da se moj rad prepozna. Dženana Alađuz je recimo u mnogim emisijama nosila upravo moj nakit i reakcija je bila sjajna, za mene i ono čime se bavim", kaže Edina.

Edina radi, a nagrade stižu, među njima i nagrada za najbolju poduzetničku ideju koju je finansirala Sparkasse bank uz saradnju sa Infohausse. No, to joj nije mnogo pomoglo da pokrene vlastiti biznis, što zvuči apsurdno, ali nadležne institucije za male proizvođače nemaju razumijevanja, bar kada je riječ o gomili pravila koja u praksi mnogi od njih ne mogu ispoštovati.

Škola koja ne postoji

"Nisam uspjela. Kada su nadležne institucije donosile pravila o pokretanju biznisa malih proizvođača, nisu imali razumijevanja pa tako za ovo što ja radim treba škola koja ne postoji. Tako prema njihovim zakonima, što se tiče mojih radova, mogu samo otvoriti trgovačku radnju ili se baviti samo jednom branšom, npr. tkanjem, za što mi treba škola, a gdje je završiti i kako opstati samo s tom branšom. Da radiš nešto veće za neku firmu ne možes jer svi traže nekog registrovanog radi uplata. Tako da sam došla na ideju da registrujem Udruženje žena 'Unikat' da bih mogla nastaviti rad. Imamo još članica koje rade isto kao i ja, a i proširile smo paletu proizvoda tako da radimo starinski vez, nošnje i drugo. Radimo i predmete koji su spoj tradicije i modernog. I gdje god da odemo na sajam ili izložbe, prepoznatljivi smo, jer smo unikat", priča Edina.

Ističe kako uglavnom prodaju koristeći se preporukama prijatelja i porodice, a dobar dio i preko društvenih mreža.

"Radili smo veliki posao za Rekreativni centar Ilidža, slike na aluminijskoj foliji kojima su bili prezadovoljni i nadamo se daljnjoj saradnji. To je do sada naš najveći posao. Također smo radili i za Hetu zahvaljujući našoj sugrađanki Delili Klovo, uradili smo više puta i slike za Udruženje pravobranilaca BiH. Želimo zahvaliti i mnogim drugim našim prijateljima i kupcima koji prepoznaju naš rad, trud i ljubav sa kojom sve ovo radimo. Nadamo se da će nas i naše nadležne institucije razumjeti i imati sluha u izmjeni zakona kako bismo se i mi mali proizvođači izborili na tržištu, a ima nas mnogo", poručuje Edina Laković.