lifestyle
0

Romantični recepti za Valentinovo

Klix.ba
Zaljubljeni ste? Divno! Shvatite taj dan kao još jednu priliku, nešto posebniju i svečaniju od ostalih, da odabranici/odabraniku srca svoga kažete: "Volim te!" Spadate li u gurmane, priuštite sebi i partneru gurmanski užitak koji ćete dugo pamtiti.

Jer, ljubav ionako dolazi iz sitog i zadovoljnog želuca (to valjda ima neke veze s leptirićima koji se upravo tu negdje uskomešaju pri pogledu na Nju ili Njega).

Samo jelo ne mora da bude komplikovano za napraviti, mali zalogajčići koji se jedu rukama, kolačići i ukusan napitak sasvim su dovoljni za ljubavno-gurmanski užitak. Romantičnu atmosferu podgrijte sa mirišljavim svijećama i laganom muzikom, a za potpun doživljaj pozovite svoju bolju polovinu da vam pravi društvo dok pravite ukusne delicije koje predlažem.

Pročitajte par laganih recepata koje vam predlažem i - pravac kuhinja. Kombinacija dimljenog lososa, gorgonzole, oraha i maslina ne može biti opasnom konzumirate li je sami. No, u društvu vama posebne osobe, gotovo ništa drugo ni nije potrebno kako bi vas pogodila Amorova strelica, a ljubavna krila odnijela u neke daleke egzotične krajeve.

Za dvije osobe su vam potrebne 2 kriške integralnog kruha, 1 kašika maslaca, 50g sira gorgonzola, 50g dimljenog lososa i 2 komada maslina punjenih paprikom, 20g oraha. Kriške kruha izrežite kalupom u obliku srca i premažite maslacem. Na to položite zarolanu plošku lososa i kockicu sira. Prije posluživanja zalogajčiće ukrasite narezanim maslinama i orasima. Mali savjet: ako nemate dimljeni losos možete ga zamijeniti dimljenim purećim prsima ili šunkom.

Ako mislite da ništa nije slađe od poljubaca vašeg dragog/vaše drage, sigurno niste probali poljupce od kokosa. Priprema je brza, a sastojci jednostavni. Potrebno vam je 4 žumanca, 100g šećera, 1 vanilin šećer, 200g kokosova brašna i 4 bjelanca. Pjenasto izmješajte žumance, šećer i vanillin šećer. Dodajte kokosovo brašno i na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanaca. Čajnom kašikicom oblikujte male hrpice i položite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrijanoj na 150°C oko 20 minuta. Poljupce od kokosa poslužite uz vrući ljubavni napitak od čoklode.

Kombinacijom čokolade, začina, šlaga i mlijeka, uz dodatak šećera, vaš će život postati sladak. Ne zaboravite, recept je za dvoje, a najvruća je ljubav ona uz vrući čokoladni napitak!

U 400ml mlijeka dodajte 2 kašikice vanilinog i smeđeg šećera, štapić cimeta i jednu čili papričicu. Zagrijte do vrenja. Dodajte 150g čokolade izlomljene na komadiće i miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi. Maknite s vatre, nakon desetak minuta začine izvadite, a čokoladni napitak ponovno zagrijte do vrenja. Poslužite uz dodatak 1 kašikice amareta i ukrasite sa tučenim slatkim vrhnjem i narendanom čokoladom.

Sretno vam i ukusno Valentinovo!

Autor: Valentina; Posjetite moj blog na valentina.blogger.ba.