lifestyle
0

Roman Saddama Husseina bit će objavljen u japanu

FENA
Roman svrgnutog diktatora Saddama Husseina, završen malo prije početka američke invazije 2003., bit će prvi put objavljen u inostranstvu na japanskom jeziku, saopćila je u petak jedna japanska izdavačka kuća.

Ovaj je roman pripovijest o izvjesnom Ezechiela, koji tajno kuje urotu da preuzme kontrolu nad jednim gradom, ali ga u tome sprečava jedan arapski ratnik i kći njegovog šefa.

Roman je bio objavljen u Iraku bez navođenja imena autora, javlja AFP.

Knjiga, čiji je naslov na arapskom preveden kao "Van moga demonskog viđenja", nalazit će se u japanskim knjižarama pod nazivom "Ples demona" od 19. maja po cijeni od 1.500 jena ili 10,6 eura.

"Ne radi se samo o jednostavnom romanu. Radi se više o političkim optužbama i predviđanjima", saopćila je japanska izdavačka kuća Tokuma Shotenir.

Bivši irački predsjednik, kojem se trenutno sudi za ratne i zločine protiv čovječnosti, završio je ovaj roman neposredno prije napada američkih snaga na Irak marta 2003.

Saddam Hussein je autor romana "Zabiba i kralj", političke priče prevedene na nekoliko jezika, te romana "Neosvojiva tvrđava".