lifestyle
0

Roditelji tvrde da metoda discipline u odgoju ne funkcionira

Sarajevo-x.com
Ako mislite da ste jedini roditelj koji ima problema u odgoju razuzdanog djeteta, koje će postati još jedan nemarni član zajednice, onda definitivno niste jedini. Jedna trećina roditelja vjeruje da njihove metode discipline nisu efektivne.

U ispitivanju više od 2.000 roditelja i djece u dobi od 2 do 11 godina, istraživači su prvi put razmatrali četiri standardne metode discipliniranja djece – vremenske kazne, uklanjanje privilegija, glasna vika i batine.

Više od 45 % roditelja su izjavili da koriste vremenski ''time-out'' kao disciplinarnu akciju. Skoro 42 % roditelja kažnjava svoju djecu uklanjanjem privilegija, dok 13 % pribjegava glasnom vikanju, a 9% koristi batine za odgoj djece, izvijestili su istraživači u januarskom broju magazina Clinical Pediatrics.

Skoro 31 % učesnika u istraživanju su izjavili da misle da njihove metode nisu dovoljno efektivne, a više od 38 % koristi iste disciplinske metode u odgoju koje su koristili njihovi roditelji na njima.

''U suštini, postoji inverzna veza između broja izvještaja o vikanju na djecu i postignute efektivnosti discipline'', izjavila je vodeća autorica istraživanja Shari Barkin, doktor u dječijoj bolnici Monroe Carell Jr. u Vanderbiltu. ''Mi vjerujemo da svi roditelji nisu istinito odgovarali na pitanja o vikanju i batinama, jer svi znamo da kada roditelji shvate da njihovi metode nisu efikasne, emocije brzo eskaliraju. Jedna trećina roditelja je to potvrdila'', izjavljuje dr. Barkin.

Barkin i njene kolege smatraju da bi pedijatri trebali sa roditeljima razgovarati o disciplinskim metodama.

''Disciplina je glavni element onoga što roditelji radi sa svojom djecom svaki dan i veoma je važno da se razvije sistemi podrške roditeljima, tako da oni mogu primijeniti pozitivne metode koje bi poboljšale rezultate odgajanja'', dodaje dr.Barkin.