{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji tvrde da metoda discipline u odgoju ne funkcionira

S
10.1.2007. u 12:09
0
0
Roditelji tvrde da metoda discipline u odgoju ne funkcionira
0
Roditelji tvrde da metoda discipline u odgoju ne funkcionira
Ako mislite da ste jedini roditelj koji ima problema u odgoju razuzdanog djeteta, koje će postati još jedan nemarni član zajednice, onda definitivno niste jedini. Jedna trećina roditelja vjeruje da njihove metode discipline nisu efektivne.
U ispitivanju više od 2.000 roditelja i djece u dobi od 2 do 11 godina, istraživači su prvi put razmatrali četiri standardne metode discipliniranja djece – vremenske kazne, uklanjanje privilegija, glasna vika i batine.

Više od 45 % roditelja su izjavili da koriste vremenski ''time-out'' kao disciplinarnu akciju. Skoro 42 % roditelja kažnjava svoju djecu uklanjanjem privilegija, dok 13 % pribjegava glasnom vikanju, a 9% koristi batine za odgoj djece, izvijestili su istraživači u januarskom broju magazina Clinical Pediatrics.

Skoro 31 % učesnika u istraživanju su izjavili da misle da njihove metode nisu dovoljno efektivne, a više od 38 % koristi iste disciplinske metode u odgoju koje su koristili njihovi roditelji na njima.

''U suštini, postoji inverzna veza između broja izvještaja o vikanju na djecu i postignute efektivnosti discipline'', izjavila je vodeća autorica istraživanja Shari Barkin, doktor u dječijoj bolnici Monroe Carell Jr. u Vanderbiltu. ''Mi vjerujemo da svi roditelji nisu istinito odgovarali na pitanja o vikanju i batinama, jer svi znamo da kada roditelji shvate da njihovi metode nisu efikasne, emocije brzo eskaliraju. Jedna trećina roditelja je to potvrdila'', izjavljuje dr. Barkin.

Barkin i njene kolege smatraju da bi pedijatri trebali sa roditeljima razgovarati o disciplinskim metodama.

''Disciplina je glavni element onoga što roditelji radi sa svojom djecom svaki dan i veoma je važno da se razvije sistemi podrške roditeljima, tako da oni mogu primijeniti pozitivne metode koje bi poboljšale rezultate odgajanja'', dodaje dr.Barkin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: