lifestyle
0

Rijetke egipatske kornjače u rimskom zoološkom vrtu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U glavnom zoološkom vrtu u Rimu, Biopark zoo, nalazi se nekoliko rijetkih egipatskih kornjača koje su pronađene u putnoj torbi putnika koji ih je namjeravo prokrijumčariti.

"Prva jaja, potomci kornjača koje su trebale biti prokrijumčarene, izlegla su se u aprilu ove godine, a još šest neobičnih kornjača rođeno je ovog mjeseca“, izjavio je Stefano Micdniarelli za AP, jedan od radnika u Biopark zoološkom vrtu.

Egipatske kornjače, poznate pod imenom Testudo Kleinmanni zaštićene su konvencijom Internatnational Trade in Endangerd Species (CITES). Ove iznimno male kornjače jako je teško čuvati u zoološkim vrtovima. One zahtijevaju toplotu i suhoću. Primarno nalazište ovih životinja je u Libiji.

U oktobru 2005. godine radnici na rimskom aerodromu Leonardo da Vinci postali su sumnjičavi ugledavši putnika koji je došao iz Libije kako nestrpljivo traži svoj prtljag. Kada su ga zaustavili kako bi mu provjerili putne torbe, pronašli su 275 ovih rijetkih kornjača. Nažalost, samo su četiri kornjače preživjele putovanje.

Ivan Severoni, istražitelj u policijskoj upravi u Rimu objasnio je da se za svaku živuću kornjaču može dobiti i po nekoliko stotina dolara na ilegalnom tržištu.

"Kada smo počeli sa istragama, shvatili smo da ljudi koji krijumčare i prodaju ove kornjače uopće nisu svjesni njihove ekonomske vrijednosti niti njihovog rariteta“, naglasio je Severoni.