Najveća želja
97

Rijetka dvostruka eutanazija: Bračni par preminuo nakon posljednjeg poljupca, držeći se za ruke

Klix.ba
Devedesetjednogodišnji bračni par Nic i Trees Elderhorst poljubili su se posljednji put, a zatim umrli zajedno držeći se za ruke. Nic i Trees u bili podvrgnuti rijetkoj dvostrukoj eutanaziji, pišu holandski mediji.

Par iz holandskog Didama preminuo je pod vlastitim uslovima, a njihova kćerka kaže da su tako željeli.

"Umrijeti zajedno je bila njihova najveća želja" , kazala je kćerka.

Nic Elderhorst je imao probleme sa zdravljem nakon moždanog udara koji je pretrpio pet godina ranije, dok je njegovoj supruzi početkom ove godine dijagnosticirana demencija. Da bi mogli biti podvrgnuti eutanaziji u Holandiji koja je 2001. godine postala prva zemlja na svijetu koja je legalizirala eutanaziju, ljekari moraju smatrati da pacijent trpi nepodnošljive bolove i da ne postoji šansa za njegovo izlječenje. Upravo zbog toga je dvostruka eutanazija veoma rijetka.

Lokalni mediji pišu da je bračni par Elderhorsts mjesecima čekao da njihove prijave budu odobrene. Nic i Trees su 65 godina bili u braku.

"Poljubili su se i preminuli držeći se za ruke", kazala je njihova kćerka.

Eutanazija je uzrok 4,5 posto smrti u Holandiji. Većina ljudi koji su tražili eutanaziju su imali zdravstvene probleme koji dolaze s godinama, patili su od demencije, imali psihičke probleme ili kombinaciju navedenog, navodi se u izvještaju AP-a.