Riješen problem zašto kriška hljeba uvijek pada na namazanu stranu

Riješen problem zašto kriška hljeba uvijek pada na namazanu stranu
1
F
FENA
11.10.2006. u 16:14
0
komentara
1

dijeljenja
Riješen problem zašto kriška hljeba uvijek pada na namazanu stranu
Problem koji je godinama zbunjivao najveće umove je riješen, znanstvenici su konačno otkrili kako spriječiti da komad hljeba padne na namazanu stranu.
Izgleda da tajna leži u načinu mazanja, što energičnije nanesete namaz, manji su izgledi da kriška padne na namazanu stranu. To je tako zato što čvrst pritisak nožem na hljeb stvara izbočine koje utječu na to kako on pada. Teorija je testirana u televizijskoj znanstvenoj emisiji Mythbusters (Borci protiv mitova) na Discovery Channelu.

Stručnjaci su dokazali da je način mazanja doista presudan: 50 puta su bacili hljeb, a on je 29 puta pao na nenamazanu stranu. "Na nenamazanu stranu pale su one kriške koje su prilikom mazanja bile jače pritisnute i u kojima je tako nastala mala tanjurasta udubina. Upravo kao i list - kad pada s grane, uvijek ima tendenciju da padne sa zakrivljenim rubovima prema gore", kažu voditelji Mythbustersa Adam Savage i Jamie Hyneman.

Za emisiju na Discovery Channelu oni su izradili mehanizam koji je "slučajno" bacao hljeb sa stola, upravo onako kako se to u stvarnosti najčešće događa, a vodili su računa i da sve kriške hljeba budu jednake temperature.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.