lifestyle
0

Rijedak dijamant iz 17. stoljeća na aukciji

Sarajevo-x.com
Tamno plavi dijamant Der Blaue Wittelsbacher od 35,56 karata, širok 24,40 milimetara i dubok 8,29 milimetara, u decembru će se naći na aukciji u londonskoj aukcijskoj kući Christie's, a očekuje se kako će dostići cijenu od 15 miliona dolara.

Dijamanat bogate prošlosti potječe iz 17. stoljeća i dio je miraza infantkinje Margarite Tereze, kćeri Filipa IV od Španije koji je dobila prilikom zaruka za austrijskog cara Leopolda I.

Nakon princezine smrti 1673. godine, car Leopold zadržao je miraz i prenio ga u nasljedstvo svojim potomcima. Godine 1722. došao je u posjed obitelji Wittelsbach, a kasnije prodan iz njihove privatne kolekcije.

Izuzetno rijedak tamno plavi dijamant ima nevjerojatnu prošlost koja seže u 17. stoljeće i ima veze s mnogim plemstvima. Stoga će sigurno biti nešto posebno za bogate kolekcionare koji u svojim vitrinama čuvaju najskuplje kamenčiće na svijetu, rekla je Francois Curiel, čelnica aukcijske kuće Christie's.

Iako ima nekoliko ogrebotina na gornjoj površini, to zbog iznimne prošlosti ne umanjuje njegovu vrijednost.

Pretpostavlja se da je dijamant došao iz Indije, te da je bio dio proslavljenog dijamanta French Blue koji je neobrađen težio 112 karata, a kojeg je Jean-Baptiste Tavernier tamo i kupio te ga kasnije prodao Louisu XIV od Francuske.

Dijamant Wittelsbach bit će ponuđen međunarodnom tržištu prvi put u posljednjih 80 godina.