lifestyle
0

Restauracija dvije Goyine slike

Sarajevo-x.com
Dvije slavne slike Francisca de Goye,"2. maja 1808." i "3. maja 1808."., oštećene u španjolskom građanskom ratu (1936.-39.), restauriraju se potpuno novom metodom.

Ta dva remek-djela koja prikazuju narodnu pobunu Madrižana protiv francuskih Napoleonovih postrojbi do sada su bila izložena u Pradu sa svojim "ratnim ranama".

Slike će nakon restauracije moći vidjeti posjetitelji izložbe Goya i ratne godine, koja će se od 13. aprila do 13. juna održati u Pradu, a podudara se s proslavom dvjestote obljetnice španjolskog rata za neovisnost (1808.-1814.).

"Odluka o restauraciji donešena je 2000. prilikom velikog međunarodnog stručnog skupa o Goyi", rekla je Manuela Mena, zadužena za čuvanje Goyinih slika iz 18. vijeka.

Slike su oštećene u građanskom ratu, dok su se iz Madrida prevozile u Valenciju, sukladno odluci republikanske vlade koja ih je tako htjela zaštititi od bombi koje su tada padale na španjolsku prijestolnicu.

"2. maja 1808. u Madridu: borba s mamelucima" i "3. maja 1808." u Madridu: strijeljanja na gori Principe Pio" dva su najpoznatija djela ovog umjetnika.