lifestyle
0

Rekordan broj milijardera

FENA
U svijetu postoje 793 milijardera, što je rekordan broj. Povećala se i gomila novca koju posjeduju, objavio je američki časopis "Forbes".

Tokom prošle godine, uveliko zahvaljujući rastu dionica na svjetskim berzama i cijeni nafte, svijet je postao bogatiji za 102 milijardera. Njihova ukupna vrijednost porasla je za 18 posto, na 2,6 milijardi dolara.

Suosnivač Microsofta Bill Gates i dalje je najbogatiji čovjek na svijetu s imovinom vrijednom 50 milijardi dolara, a na vrhu popisa je već 12. godinu zaredom.

Američki investitor Warren Buffet ponovno je na drugome mjestu s 42 milijarde dolara. Meksički telekomunikacijski kralj Carlos Slim popeo se na treće mjesto s 30 milijardi dolara, ispred osnivača švedske Ikee Ingvara Kamprada s 28 milijardi dolara.

Troje novih bogataša ušlo je među deset najbogatijih: Bernard Arnault, francuski kralj luksuznih proizvoda, na sedmome je mjestu s 21,5 milijardi dolara, kanadski izdavački magnat Kenneth Thomson s obitelji deveti je s 19,6 milijardi, a Li Ka-Shing, čelnik konglomerata Hutchison Whampoa iz Hong Konga, deseti je s 18,8 milijardi.

Saudijski princ Alwaleed Bin Talal Alsaud s petoga je pao na osmo mjesto s 20 milijardi, a indijski magnat čelika Lakshmi Mittal peti je s 23,5 milijardi dolara.

Paul Allen, suosnivač Microsofta, šesti je s 22 milijarde dolara.

Najmlađa na popisu je 22-godišnja Hind Hariri, kći ubijenoga bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, koja je od oca naslijedila 1,4 milijarde dolara.