Ususret jeseni
44
Tajna savršenog ajvara krije se u jednom dodatku: Isprobajte ga i bit ćete oduševljeni okusom
I. S.
Foto: Shutterstock
Jedan sastojak može značajno poboljšati okus ajvara. Naime, riječ je o hrenu.
Za pripremu vam je potrebno: tri kilograma crvenih paprika, 30 dekagrama hrena, tri decilitra ulja, decilitar alkoholnog octa i kašika soli.
Priprema ajvara
Paprike dobro operite i sameljite. Nakon toga ih stavite u veću šerpu i kuhajte dok smjesa ne postane gusta.
Dodajte so i ulje i kuhajte dok se svi sastojci u potpunosti ne sjedine. Dodajte hren i ocat, dobro promiješajte.
Ajvar sipajte u zagrijane, sterilisane tegle. Nakon što ih zatvorite, prekrijte ih folijom. Ovako pripremljen ajvar treba stajati na suhom mjestu najmanje 24 sata prije nego što ga pojedete.
Možda vas zanima
Zovu ih "tekućim zlatom"
Put od stabla do vašeg stola: Zaronite u stoljetnu tradiciju berbe maslina u Turskoj
Vezani članci