Imamo recept
34

Stiže mladi luk: Isprobajte soparnik, tradicionalno dalmatinsko jelo koje će vas oduševiti

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Soparnik je pita od blitve, specijalitet iz dalmatinskih Poljica. Datira još iz vremena prije Turaka.

U osnovi, to je vrlo jednostavno jelo, a sastoji se od malo blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta.

Ako se želite okušati u pripremi soparnika, u nastavku pročitajte jednostavan recept za pripremu.

Sastojci za tijesto

  • 500 g brašna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • ½ čajne kašike soli
  • 250 ml vode

Sastojci za nadjev

  • 1 kg blitve,
  • 1 vezica mladog luka
  • 2 kašike nasjeckanog peršina
  • 50 ml maslinovog ulja
  • sol po želji

Sastojci za premaz

2 kašike maslinovog ulja, 3 režnja bijelog luka

Priprema

Od sastojaka za tijesto u zdjeli umijesite glatko tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta.

Dobro operite blitvu, osušite ju i odrežite tvrde dijelove stabljike. Osušenu blitvu izrežite na trakice i stavite u zasebnu zdjelu. Blitvi dodajte ulje, narezani mladi luk i peršin. Dodajte malo soli i dobro izmiješajte.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte pola tijesta u oblik kruga, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm). Po tijestu rasporedite nadjev i na vrh stavite drugi dio razvaljanog tijesta (u obliku kruga). Rubove tijesta spojite i podvrnite prema dolje.

Površinu tijesta izbodite viljuškom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.

Kada je soparnik gotov, premažite ga mješavinom maslinovog ulja i usitnjenog bijelog luka.

Pustite da se malo ohladi, pa poslužite.