Jeste li ga probali?
28
Sirotinjsko jelo kao specijalitet mađarske kuhinje: Za langoš su potrebni osnovni sastojci
L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Langoš je tradicionalno mađarsko jelo, kojeg su mađarski seljaci pripremali od ostataka tijesta. Riječ je o hrskavu pecivu prženom u ulju na koji se danas uglavnom dodaje kisela pavlaka i naribani sir.
Ovo jelo je jedna vrsta uštipaka, koje se uglavnom jede za vrijeme doručka, a vi uz to možete dodati i neki suhomesnati proizvod ili neki drugi namaz.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 350 mililitara mlake vode
- 25 grama kvasca
- jedna kašičica šećera
- jedna kašika ulja
- jedna kašičica soli
- ulje za prženje
- bijeli luk
- trapist sir
- kiselo vrhnje
Priprema:
U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer. Ostavite da kvasac naraste. U jednoj posudi pomiješajte brašno i sol pa dodajte smjesu od vode, kvasca i šećera. Dodajte ulje i umijesite glatko tijesto.
Tijesto je potrebno ostaviti sat vremena kako bi se udvostručilo. Prije nego krenete s procesom prženja, nauljite ruke i odvajajte komade tijesta pa ih oblikujte kao na fotografiji.
Pržite ih u vrućem ulju na srednje jakoj vatri nekoliko minuta odnosno dok ne postanu hrskavi i zlatno-smeđe boje. Kada su gotovi, stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili ostatak ulja pa ih premažite kiselim vrhnjem i dodajte naribani sir. Dodavanje bijelog luka nije obavezno.
Možda vas zanima
Nastupa od 13. godine
Ko je Aldina Bajić: Bh. pjevačicu život nije mazio, iza nje je borba s opakom bolešću
Vezani članci