Uputstvo za pripremu
2

Recept za najsočnije meso koje ste ikad probali

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ako želite pripremiti sočno meso prethodno je potrebno napraviti dobru marinadu.

Marinade je tekućina u koju stavljamo namirnice da preuzmu aromu, omekšaju i ne osuše se.

Za pečenje meso mora dobro odležati i biti sočno jer pečenjem neće omekšati. U tome nam posao uvelike olakšavaju marinade.

Potrebni sastojci:

  • jedno pile

  • dvije kašike maslinova ulja

  • četiri komada bijelog luka

  • tri limuna

  • majčina dušica

  • jedna grančica ružmarina

Način pripreme:

Prvo što ćete uraditi jeste da uključite rernu na 200 stepeni. Potom krenite na pripremu jela.

Iscijedite dva limuna i protisnite dva komada bijelog luka. Potom pomiješajte ulje, limunov sok, protisnuti bijeli luk, sol i biber.

Papirnatim ubrusom posušite piletinu te je onda premažite marinadom. Pile iznutra začinite solju i biberom pa stavite dva komada zgnječena bijelog luka, cijeli limun, majčinu dušicu i ružmarin.

Pile potom stavite u lim za pečenje. Pecite oko jedan sat, ili dok koža ne postane lijepo zlatnosmeđa. Umakom od limuna koji se napravio tokom pečenja u limu prelijte pile pa ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.