Dodajte špinat i paradajz
8

Prijedlog za brz, a ukusan ručak: Napravite piletinu u umaku od parmezana i vrhnja

L. R.
Piletina u kremastom umaku
Piletina u kremastom umaku
Kada želite brz i jednostavan, a uz to i ukusan ručak, dovoljno je da za početak imate piletinu. Ova vrsta mesa je poprilično neutralna i odlično ide uz brojne namirnice. Ako uz to dodate namirnice poput parmezana, špinata i sušenog paradajza dobit ćete i veoma hranjiv obrok.
Proljeće je idealno vrijeme da počnete sa zdravijom ishranom i navikama, a u tome će vam svakako pomoći recepti nutricioniste Kenana Mandre.

Sastojci koji će vam biti potrebni:

  • 400 grama pilećih prsa, narezanih na tanke ploške
  • dvije kašike maslinovog ulja
  • jedna šoljica gustog vrhnja
  • pola šoljice pilećeg temeljca ili supe
  • jedna kašičica bijelog luka u prahu
  • jedna kašika italijanskog začina
  • pola šoljice parmezana
  • 100 grama nasjeckanog špinata
  • 100 grama sušenog paradajza

Način pripreme:

U veliku tavu dodajte maslinovo ulje i pecite piletinu na srednje jakoj vatri tri do pet minuta sa svake strane odnosno dok ne porumeni. Izvadite piletinu i ostavite je sa strane.

U tavu dodajte vrhnje, temeljac ili supu, bijeli luk u prahu, italijanske začine i parmezan. Miješajte na srednje jakoj vatri dok se ne počne zgušnjavati. Dodajte špinat i sušeni paradajz i pustite da lagano kuha dok špinat ne počne venuti. Vratite piletinu u tavu i po želji poslužite uz salatu.