
Kolač s palentom
Kolač s palentom pravo je iznenađenje za nepce - lagan, mirisan i savršeno izbalansiran. Kombinacija blage teksture i hrskavih badema daje mu poseban šarm, dok korica narandže unosi notu svježine u svaki zalogaj.
Idealan je za proljetne dane, uz šolju kafe ili lagani desert poslije ručka. Jednostavan za pripremu, a rezultat je čista čarolija.
Sastojci za biskvit
- 100 g palente Master
- 200 g šećera
- 240 g badema
- 200 g maslaca ZiM
- 2 vanilin šećera Laganini
- ½ praška za pecivo
- 3 jaja
- 2 kašike ribane korice narandže
Sastojci za agdu
- O,2 l soka od narandže
- 200 g šećera Master
- 2 vanilin šećera
Priprema
U sok od narandže dodati obični i vanilin šećer, skuhati agdu i ohladiti. U dubljoj posudi miksati omekšani maslac, jaja i šećer. Zatim dodati koricu ribane narandže i vanilin šećer. Sjediniti, te dodati palentu, pola praška za pecivo i mljevene bademe. Sve izmiješati da se sastojci sjedine. Peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Izvaditi iz rerne, zaliti hladnim sirupom, ohladiti i poslužiti. Po želji posuti sjeckanim bademima.
Možda vas zanima
Plasirali su ABA ligu
Košarkašima Bosne uručen pehar za prvaka, pogledajte veliko slavlje u Skenderiji
Vezani članci
Uoči protesta sindikata