Brzo i jednostavno
21

Najbolji recept za čupavce: Svaki put će ispasti sočni i ukusni

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Čupavce jedemo kad god ih se zaželimo, a idealan su desert tokom vrućima jer priprema traje kratko, a u frižideru se mogu čuvati i nekoliko dana.

Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti. Čupavci pripremljeni po ovom receptu savršeno su sočni, mekani i ukusni.

Sastojci - za biskvit:

  • 3 jaja
  • 10 supenih kašika kristal šećera (220 g)
  • 13 supenih kašika ulja (180 ml)
  • 16 supenih kašika glatkog brašna (300 g)
  • 120 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 supene kašike kokosa u prahu

Sastojci - za čokoladni preljev:

  • 150 g tamne čokolade
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 200 g kokosa, za valjanje

Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko. Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom kašikom ili špatulom. Zagrij rernu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim (otprilike 25x35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu. Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov. Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom. Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme.