Mekan i sočan biskvit
39

Dobar način da izbjegnete dodatne kalorije: Napravite čokoladni kolač bez šećera i brašna

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Čokoladni kolači i torte znaju biti prave "kalorijske bombe". No, ovaj kolač pravi se bez brašna i dodanog šećera, što ga čini idealnim desertom kada želite izbjeći velike količine rafinisanog šećera.
Odlična stvar kod ovog recepta je jednostavnost u pripremi, a posebno će vas oduševiti njegova mekana struktura i sočni ukus.

Za ovaj recept bit će vam potrebno:

  • dvije banane
  • dva jajeta
  • 30 grama kakaa u prahu
  • pola vrećice praška za pecivo

Za preliv vam je potrebno:

  • 100 grama crne ili mliječne čokolade
  • jedna kašika ulja

Priprema:

Budući da priprema ne traje više od 15 minuta, najprije uključite rernu na 180 stepeni. Potom banane i jaja stavite u blender ili kratko umutite mikserom. Nakon toga dodajte kakao i prašak za pecivo i nastavite blendati ili mutiti dok ne dobijete jednaku smjesu.

Smjesu prebacite u manju tepsiju ili kalup prečnika oko 15 centimetara. Kada se rerna zagrije, stavite kolač da se peče nekih 30 minuta. Kada je kolač gotov, istopite crnu čokoladu s jednom kašikom ulja pa prelijte je preko kolača. Možete ostaviti da se ohladi ili odmah jesti.