Mekan i sočan biskvit
39
Dobar način da izbjegnete dodatne kalorije: Napravite čokoladni kolač bez šećera i brašna
L. R.
![© Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_231019054.jpg?v=1)
© Shutterstock
Čokoladni kolači i torte znaju biti prave "kalorijske bombe". No, ovaj kolač pravi se bez brašna i dodanog šećera, što ga čini idealnim desertom kada želite izbjeći velike količine rafinisanog šećera.
Odlična stvar kod ovog recepta je jednostavnost u pripremi, a posebno će vas oduševiti njegova mekana struktura i sočni ukus.
Za ovaj recept bit će vam potrebno:
- dvije banane
- dva jajeta
- 30 grama kakaa u prahu
- pola vrećice praška za pecivo
Za preliv vam je potrebno:
- 100 grama crne ili mliječne čokolade
- jedna kašika ulja
Priprema:
Budući da priprema ne traje više od 15 minuta, najprije uključite rernu na 180 stepeni. Potom banane i jaja stavite u blender ili kratko umutite mikserom. Nakon toga dodajte kakao i prašak za pecivo i nastavite blendati ili mutiti dok ne dobijete jednaku smjesu.
Smjesu prebacite u manju tepsiju ili kalup prečnika oko 15 centimetara. Kada se rerna zagrije, stavite kolač da se peče nekih 30 minuta. Kada je kolač gotov, istopite crnu čokoladu s jednom kašikom ulja pa prelijte je preko kolača. Možete ostaviti da se ohladi ili odmah jesti.
Možda vas zanima
Vezani članci
Spreman je za pola sata
Osvježavajući desert za ljetne dane: Napravite jednostavne kocke od limuna
Vrlo ukusni i sočni
Za keksiće od kokosa potrebna su samo četiri sastojka, a spremni su za 30 minuta
Skoro 40 miliona pregleda