Imamo recept
31

Brza, jednostavna i ukusna večera: Prijesnac na hercegovački način će vas oduševiti

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nekada se prijesnac spremao samo u specijalnim prilikama, a danas je često na stolu za doručak ili kasnu večeru.

Sastojci za 4 osobe:

  • 5 jaja

  • 1 dcl mlijeka

  • 1 dcl maslinovog ulja

  • 500 g mladog kravljeg sira

  • morska sol po potrebi

  • 100 g blitve

  • 4 kašike kukuruznog griza

  • 4 kašike bijelog brašna

  • 1 kesica praška za pecivo

  • 2 kašike sirovog sjemena suncokreta

Blitvu oprati, očistiti od zadebljalog dijela. Rernu uključiti na 180°C, kalup od 24 cm obložiti pek papirom. Jaja umutiti sa mlijekom i uljem, dodati usitnjen sir, izmješati, dodati oba brašna pomješana s praškom za pecivo i sjeme suncokreta, i na kraju dodati blitvu isječenu na trake, posoliti po ukusu. Smjesu izručiti u kalup i peći otprilike 30 minuta.

Prohladiti pa poslužiti uz kajmak, kiselo mlijeko ili jogurt.