Imamo recept
31
Brza, jednostavna i ukusna večera: Prijesnac na hercegovački način će vas oduševiti
D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Nekada se prijesnac spremao samo u specijalnim prilikama, a danas je često na stolu za doručak ili kasnu večeru.
Sastojci za 4 osobe:
-
5 jaja
-
1 dcl mlijeka
-
1 dcl maslinovog ulja
-
500 g mladog kravljeg sira
-
morska sol po potrebi
-
100 g blitve
-
4 kašike kukuruznog griza
-
4 kašike bijelog brašna
-
1 kesica praška za pecivo
-
2 kašike sirovog sjemena suncokreta
Blitvu oprati, očistiti od zadebljalog dijela. Rernu uključiti na 180°C, kalup od 24 cm obložiti pek papirom. Jaja umutiti sa mlijekom i uljem, dodati usitnjen sir, izmješati, dodati oba brašna pomješana s praškom za pecivo i sjeme suncokreta, i na kraju dodati blitvu isječenu na trake, posoliti po ukusu. Smjesu izručiti u kalup i peći otprilike 30 minuta.
Prohladiti pa poslužiti uz kajmak, kiselo mlijeko ili jogurt.
Možda vas zanima
Osvježite svoj izgled
Budite odvažne i napravite promjenu: Tri kratke frizure koje su hit ove jeseni
Zovu ih "tekućim zlatom"