Ključ je u planiranju
0

Recept za uspješnu proslavu dječijeg rođendana

Sarajevo-x.com
Svi oni koji imaju malu djecu i planiraju njihovu rođendansku zabavu nerijetko se susretnu sa pitanjima šta bi to bilo zanimljivo i pametno prirediti mališanima za taj posebni dan u godini. Na portalu posvećenom isključivo temama za roditelje GuGu.ba nalazi se više savjeta koje vrijedi pročitati prije upuštanja u ovu "avanturu", jer držati više male djece duže vrijeme raspoloženim nije nimalo jednostavan zadatak.

Planirajte unaprijed par stvari.

Do kada će trajati party?

Što su djeca manja, proslava je kraća. Dva sata su za dvogodišnjake i trogodišnjake već dosta. Uz to dolazi da je priprema rođendana za slavljenika već stresna. I za veću djecu su dovoljna maksimalno tri sata. Najbolje je da na pozivnicama odmah napišete kada treba doći po djecu.

Da li imate dovoljno mjesta?

Sa malom djecom se može dobro slaviti u stanu. Za veću djecu vam treba više mjesta. Ako je vrijeme lijepo, razmislite da li se u vašoj blizini nalazi neko izletište, park, livada, gdje bi se djeca mogla izigrati? A ako to vremenski uslovi ne dozvoljavaju, onda je najbolje iznajmiti igraonu ili neku drugu prostoriju (vrtić, salu).

Imate li nekoga ko će vam pomoći?

Ako sve sami radite, biće vam naporno. Imate samo dvije ruke i vjerovatno ne poznajete svu djecu, a vrlo lako party može postati veliki stres za vas. Ukoliko vam suprug ne može pomoći, onda zamolite nekoga drugog da vam bude podrška. Možda nekoga od rodbine, prijateljicu ili majku nekog od pozvane djece.

Možda biste radije da komplentnu organizaciju rođendana prepustite nekom drugom?

I ta mogućnost postoji! Mnoge igraone u Sarajevu i u BiH nude tu mogućnost da organizuju cijelu proslavu. Tu je naravno prednost za vas što se ne morate brinuti skoro o ničemu. Za to vam je potrebno možda malo više novca. Raspitajte kod ostalih roditelja i poznanika o iskustvima sa igraonama (kakav im je program, šta sve uključuje, da li su djeca zadovoljna?), a na GuGu.ba (kategorija "Igraone") imate i kontakt brojeve pojedinih igraona u Sarajevu.

Ako pak slavite kući, evo još par savjeta:

Manje gostiju – više zabave

Djeca tek od treće godine počinju shvatati šta je ustvari rođendanska proslava, a do tada je to više proslava za roditelje. Zato ne pozivajte previše gostiju. Ako dođe sva rodbina i plus puno djece, nastaće haos. Onda vaše dijete nema ništa od toga. Razdvojite familiju i odrasle za neki drugi dan, a od trećeg rođendana već će to biti isključivo dječija proslava.

Prilagodite hranu i piće malim rukama

Lijepo postavljen stol nije za djecu: Pripremite stvari koje mogu jesti iz ruke: komadiće voća, Muffine, sitne kolačiće, sitna peciva, a piće servirajte u plastičnim čašama ili pripremite sokiće sa slamkama ili pipom. Ako servirate u čašama, najbolje je da uzmete u bojama čaše kako bi svako dijete upamtilo svoju čašu ili označite imena na čašama. Ako ste vani sa djecom na izletu, možete im unaprijed pripremiti paketiće sa hranom i podijeliti.

Interesantne igre su obavezne

Prije nego proslava počne, uklonite sve predmete koji bi mogli ozlijediti djecu, kako bi se mogli nesmetano igrati. Pazite da igre budu adekvatne za njihov uzrast i ono što djeca strašno vole su nagrade: Pripremite prije rođendana par sitnica (loptice, bojice, balone itd.) koje će na kraju osvojiti. Pazite da nijedno dijete ne ostane bez nagrade. Pauze u igrama će goditi svim i popraviti raspoloženje. Planirajte pored brzih dinamičnih igara i one mirnije (crtanje, pjevanje).

Na kraju pročitajte ili ispričajte djeci neku priču

Na kraju su djeca umorna i oznojena i čekaju da ih roditelji pokupe i kako ne bi postali previše nestrpljivi, pročitajte im za kraj neku priču.