{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmislite dvaput prije nego što uđete u jacuzzi

S
3.3.2006. u 11:17
0
0
Razmislite dvaput prije nego što uđete u jacuzzi
0
Razmislite dvaput prije nego što uđete u jacuzzi
Bolje razmislite dvaput prije nego što uđete u jacuzzi da opustite svoje umorne i bolne mišiće. Novo istraživanje ukazuje da je količina bakterija u jacuzzijima koje izazivaju mnoge bolesti zabrinjavajuća.
Dr. Rita B. Moyes, mikrobiolog sa Texas A & M University testirala je 43 uzorka vode iz privatnih i javnih jacuzzija. "Svaki jacuzzi imao je neku vrstu bakterija."

"A radila sam testiranja samo na neke organizme, tako da je to vjerovatno samo vrh ledenog brijega u odnosu na ono što se stvarno nalazi u njima. Nisam radila testove na viruse", naglasila je Moyes.

U 95% jacuzzija nađene su bakterije iz fekalija, 81% imalo je gljivice, a 34% potencijalno smrtonosne stafilokoke.

Moyes je objasnila da čajna kašika vode za piće sadrži oko 138 bakterija, a mnogi uzorci su i bez bakterija. Ista kašika vode iz jacuzzija sadrži prosječno više od 2 miliona bakterija.

Takođe, kada se uključi ispuštanje vode, voda koja izlazi je puna bakterija koje dospijevaju u kadu. "Usljed kretanja vode, stvara se aerosol koji unosi ove organizme u vaša pluća ili druge otvore, što se ne dešava u običnim kadama."

Bakterije u jacuzzijima mogu uzrokovati razne bolesti, uključujući infekcije urinarnog trakta, kožne infekcije i upalu pluća.

Jacuzziji su najrizičniji za mlađu populaciju i osobe sa slbijim imunitetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: