Koštao 100 miliona
11

Ranč "Neverland" slavnog Michaela Jacksona konačno prodat za 22 miliona dolara

Dž. L.
Ranč "Neverland" pokojnog Michaela Jacksona prodat je milijarderu za četvrtinu početne cijene ovog imanja, koja je iznosila 100 miliona dolara.

Imanje u Los Olivsu u Kaliforniji je kupio Ron Burkle, bivši Jacksonov prijatelj, rekao je njegov glasnogovornik. Burkle je "Neverland" platio 22 miliona dolara, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na javne evidencije i tri izvora koja su upoznata o kupoprodajnim sporazumom.

Ranč koji se prostire na 1.100 hektara zemljišta prvi put se našao u prodaji 2015. godine za stotinu miliona dolara, a potom je imanje spušteno na cijenu od 31 milion dolara. Ipak, Burkle je uspio dobiti "Neverland" za još nižu cijenu.

Jackson je 1987. godine ovo imanje platio 19,5 miliona dolara, a koje je nazvao "Neverland", prema izmišljenom ostrvu na kojem djeca nikada ne odrastaju u priči o Petar Panu. Kralj popa živio je ovdje tokom vrhunca svjetske slave, a kompletan ranč je pretvorio u zabavni kompleks, sagradivši na njemu čak i zoološki vrt.

Devedesetih i 2000-ih godina "Neverland" je postao središte različitih istraga povezanih s optužbama za seksualno zlostavljanje djece. Jackson je negirao navode tužilaca da je "Neverland" koristio kao svijet mašte kako bi pridobijao dječake, a 2005. godine je oslobođen svih optužbi.

Jackson se od tada nikada nije vratio u "Neverland", a imanje je stavljeno na prodaju. Četiri godine poslije umro je u drugom domu u Los Angelesu usljed srčanog zastoja izazvanog predoziranjem lijekovima.

Od njegove smrti Jackson je predmet dodatnih optužbi za zlostavljanje, uključujući one koje su dokumentovane u filmu pod nazivom "Leaving Neverland" iz 2019. godine.