Posveta alpinisti
454

Zvanično završena ferrata "Armin Gazić": A sada, družimo se u vertikalama Veleža

L. K.
Na Facebook stranici Planinarskog društva Treskavica upravo je saopćeno kako su finalizirani posljednji radovi na pravljenju ferrate koja je ime dobila po tragično preminulom alpinisti Arminu Gaziću.
"Sa zadovoljstvom, ali i stanovitom tugom možemo informisati planinarsku zajednicu da je ferrata 'Armin Gazić' završena i od danas je na korištenju svim zainteresiranima. Ferratu smo posvetili onome ko ju je, zajedno s ostalim saradnicima, i napravio", poručili su iz PD Treskavica.

Zamolili su i upozorili sve one koji ubuduće posjete ferratu "Armin Gazić" da je shvate ozbiljno i koriste svu propisanu opremu. Ferrata je, naglasili su, napravljena uz poštivanje svih međunarodnih standarda.

Podsjetimo, Gazić je stradao 24. jula 2020. godine u nesreći koja se dogodila prilikom spusta kajakom niz Neretvu u Mostaru.

Ferrata "Armin Gazić" otvorena je samo mjesec nakon što je na Veležu sagrađeno planinarsko sklonište "Armin Gazić Mučak".

Nalazi se na 1.700 metara nadmorske visine i, baš kao i ferrata, trajno će čuvati sjećanje na jednog od najboljih bh. alpinista koji nas je prerano napustio.