Putovanja
0

Zurich - grad u kojem je najljepše živjeti

FENA
Švicarski grad Zurich ponovo se našao na vrhu liste gradova s najboljim kvalitetom života, dok je Luxembourg proglašen za najsigurniji grad. Na samom dnu liste, u obje kategorije, našla se iračka prijestonica Bagdad.

Prema najnovijem istraživanju "Kvalitet življenja u svijetu u 2008.", grupe Mercer Consulting, evropski gradovi su zauzeli čelna mjesta na listi.

Prvi je, kao i prošle godine, Zurich s najviše bodova, drugi Beč koji je napredovao za jedno mjesto, a treći još jedan švicarski grad - Geneva.

Slijede potom kanadski grad Vancouver i Oakland na Novom Zelandu.

Njemačka ima čak tri grada među prvih deset - Dusseldorf, Muenchen i Frankfurt.

Najbolje rangirani istočnoervopski grad je češka prijestonica Prag (71), dok je bjeloruska Minsk najgore rangirani evropski grad - na 183. mjestu.

U okviru studije ispitano je 215 gradova širom svijeta, a ocjenjivani su kriteriji poput političke i ekonomske situacije, sigurnosti, zdravstvena zaštita, javni promet, mogućnosti kupovine kao i stambena situacija i stanje životne sredine.

Od američkih gradova najbolje su rangirani Honolulu (28) i San Francisco (29). U Aziji najbolji grad za život je Singapore (32), a u Africi Cape Town (80).

Gradovi s najgorim kvalitetom života su afrički gradovi N'Djamena, Kartum, Brazzaville i Bangui, dok je posljednje mjesto pripalo Bagdadu, prenijele su agencije.

Mercer Consulting je sastavio i listu najsigurnijih gradova na svijetu na kojoj prvo mjesto zauzima Luxembourg, iza koga slijede Bern, Geneva, Helsinki i Zuerich. I na ovoj listi irački glavni grad zauzeo je posljednje mjesto.