700 vrsta životinja
0

Zoo vrt Schönbrunn godišnje posjeti blizu 2,2 miliona posjetilaca

Piše: Er. M.
Zoološki vrt Schonbrunn osnovan je 1752. godine i jedan je od najstarijih postojećih zoloških vrtova, ne samo u Evropi, nego i u svijetu. Riječ je o jednom od najposjećenijih evropskih zooloških vrtova u kojem posjetioci imaju priliku vidjeti 700 vrsta životinja.

Kako nam je kazala direktorica Zoološkog vrta Schonbrunn Dagmar Schratter, ovaj zološki vrt poznat je po svojoj gradnji u stilu baroka koji je kombinovan sa savremenim ogradama u kojima se drže životinje, a može se pohvaliti i time da je jedinstven zbog toga što je pod zaštitom UNESCO-a.

"Naučni zoološki vrtovi danas imaju četiri zadatka, jedan od njih je odmaranje u prirodi, drugi je zaštita i održavanje vrsta, treći je istraživanje, a četvrti je obrazovanje. Mi prema Zakonu o zoološkom vrtu u Schonbrunnu imamo i peti zadatak, a to je očuvanje arhitektonske baštine", kazala nam je Schratter.

Kako nam je objasnila, kod svake novogradnje u bečkom zoološkom vrtu potrebno je tražiti odobrenje Službe za zaštitu kulture, što u prijevodu znači da se Schonbrunn mora prilagoditi ne samo životinjama, već i svim potrebama zaštite spomenika kulture.

"To znači da mi stare kaveze iz prijašnjeg vremena ne možemo rušiti i zamijeniti novim, već ih moramo sačuvati. Stari kavezi gdje su prije bili lavovi i gepardi sada služe kao sredstva kroz koja provodimo naše posjetitelje. Oni zapravo kroz te kaveze gledaju velike prostore u kojima su sada smještene divlje mačke", rekla je Schratter.

Dodaje da ne postoji nijedan kavez koji je mali, samo postoje životinje koje su prevelike za te kaveze. Objasnila nam je da su danas u kavezu koji je prije bio predviđen za slonove smještene pande, dok su slonovi prebačeni u veći prostor.

"Mislim da ne postoji idealan zoološki vrt, ali postoje mnogi koji se tome približavaju. Mi stalno radimo na poboljšavanju određenih područja i slobodno mogu reći da zoološki vrt nikada nije u potpunosti završen. Stalno stičemo nove spoznaje vezane za ponašanje životinja kojim se prilagođavamo, naravno, tu su i novi zakonski propisi vezani za zaštitu životinja", kazala je Schratter.

Otkrila nam je da Schonbrunn godišnje posjeti blizu 2,2 miliona posjetilaca i da je 2008. bila godina s najvećom posjetom s obzirom na to da je zoološki vrt posjetilo 2,6 miliona ljudi.

"To je bila posebna godina jer smo imali mnogo mladih životinja poput slonova, panda, tigrova i lavova. Posebno je važno vrijeme jer svaki zoološki vrt zavisi od vremenskih prilika. Ni mlade pande neće privući posjetioce ako je godina kišna", kazala Schratter.

Na pitanje koje su životinjske cjeline najinteresantnije posjetiocima, direktorica je odgovorila da je svakako riječ o velikim životinjama poput slonova ili žirafa, zatim životinjama s krznom kao što su tigrovi, lavovi i polarni medvjedi.

"Mi svake godine radimo istraživanje na način da pitamo posjetioce koje su im omiljene životinje i posljednjih godina uvijek su na vrhu bili slonovi, pingvini i merkati", rekla je Schratter dodajući da se u zoološkom vrtu danas nalazi 700 vrsta životinja.

U Zoološkom vrtu Schonbrunn se nalazi dvije hiljade kičmenjaka i osam hiljada beskičmenjaka. S obzirom na veliki broj životinja direktoricu smo pitali i koliko je teško održavati zoološki vrt.

"Kažu da je koale teško uzgajati, ali u principu to nije tačno jer njima samo treba davati eukaliptus i to je to. Kod ostalih životinja potrebno je voditi brigu o ishrani i socijalnoj komponenti. Naravno, važno je voditi računa i o zamjenskoj hrani jer mi ne možemo mravojedu davati da jede mrave ili termite", kazala je Schratter.

U Schonbrunnu su zaposlena četiri zoologa, pet veterinara i brojni drugi stručnjaci za životinje. Veterinari nisu zaduženi samo za zoološki vrt već rade i u privatnoj ordinaciji koja je u sklopu Schonbrunna. Bečki zoološki vrt učestvuje u 22 programa održavanja i uzgoja određenih vrsta životinja.

"To su programi koji se odnose na ugrožene životinje. Mi smo koordinatori za afričke slonove, jednu posebnu vrstu pingvina i leguane", rekla je Schratter.