Potencijalna opasnost
60

Znate li zašto u avionu ne biste trebali nositi kratke hlače?

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako biste mogli pretpostaviti da ne postoje nikakva posebna pravila za odijevanje tokom putovanja avionom osim općih kodeksa odijevanja društva u cjelini, zapravo neku odjeću biste možda ipak trebali izbjegavati.
Naime, stjuard Tommy Cimato, kojeg prati više od 440.000 ljudi na TikToku, upozorio je putnike koji putuju avionom da nikada ne nose kratke hlače i to iz higijenskih razloga.

"Nemojte ili pokušajte ne nositi kratke hlače dok ste u avionu. Nikada ne znate koliko će biti čisto, pa ako nosite hlače imat ćete manje mikroba", objasnio je.

On je također savjetovao putnicima da nikada ne diraju tipke ili ručkice golim rukama jer je to također nehigijenski. Savjetuje da za ovakve površine koristite maramice ili ubrus.

Osim toga, ističe da ne bi trebali zaspati ili naslanjati glavu na prozor jer ne možete znati da li je neko prije vas očistio te površine. Dobro bi bilo da pri ruci imate dezinfekcijske maramice kako bi se zaštitili od mikroba.

Također, Christine Negroni, autorica knjige "The Crash Detectives: Investigating the World's Most Mysterious Air", objasnila je kako nikada ne biste trebali putovati u helankama namijenjenim za jogu. To je zato što one predstavljaju dodatnu opasnost ukoliko dođe do avionske nesreće.

Naime, veća je šansa da će umjetna vlakna iz helanki za jogu izgorjeti i zalijepiti se za vas ako dođe do požara. Stoga, ljudima preporučuje da tokom letenja nose odjeću napravljenu od prirodnih materijala kao što je pamuk.