Putovanja
4

Znate li odakle potječe Chanel No 5: Anjouan je fascinantni otok za koji niko ne zna

Klix.ba
Otok Anjouan je promijenio moj život, a da toga nisam bila svjesna: Od raznih parfema koje sam osjetila na zabavama, vaniline arome u mom sladoledu i klinčića koji su začinili moje božićne kolačiće, opisala je Diane Selkirk za BBC svoje putovanje na otok Anjouan.

Ovaj otok se nalazi na istočnoj obali Afrike, između Mozambika i Madagaskara, te je jedan od tri glavna otoka koji čine državu Comores (ostali su Grande Comores i Moheli).

Bivša francuska kolonija, Comores je savršena za turizam (prelijepe razglednice plaža, dramatični vulkanski vrhovi i obilan Marine Park). Međutim, kroz tri desetljeća, područje je pretrpjelo nekih 20 državnih udara i pokušaja secesije, čineći se tako negostoljubivim i praktično nepoznatim područjem za turiste.

Anjouan (Foto: EPA)
Anjouan (Foto: EPA)

Glavni grad je Mutsamudu koji ima 277.500 stanovnika. Stanovništvo čine doseljenici s afričkog kopna, Kreoli, Arapi, Antalotei i širaški Perzijanci. Glavna religija je sunitski islam, a veliki utjecaj na kulturu su imali Francuzi, s obzirom na period kolonizacije. Na ovaj otok možete stići automobilom, avion, itd.

Otok je poznat također po brojnim vrstama začina, a klinčići se upravo odavde dopremaju u vaše kuhinje i završavaju u prodavnicama širom svijeta. Turistkinja Diane priča da se nakon predjela po imenu Maketse, sa svojim društvom dalje upućuje u obližnju "mirisnu šumu".

"Tu srećemo žene obučene u svijetle tkanine, njihova lica oslikana su jednom vrstom tijesta, kako bi se zaštitile od sunca... U rukama im je žuto ylang-ylanga cvijeće - osnova za parfem Chanel No 5, parfem koji je proslavio Marilyn Monroe. Držeći nekoliko cvjetova u svojim rukama, udahnula sam duboko. Miris - jasmina, kruške i možda karanfila i klinčića - evocirao je moje uspomene. Vratio me je u djetinjstvo, kada su moja majka i tetka nosile svijetle saten haljina s cvijetom u kosi", priča Diane Selkirk.

Anjouan (Foto: EPA)
Anjouan (Foto: EPA)

Potrebno je 18 sati da biste 100 kg ovog ylang-ylanga cvijeća pretvorili u tri litre eteričnog ulja.

Diane i njeno društvo nisu prvi turisti koji su se zaintrigirali za Comores. Prije nego što je izgrađen Sueski kanal, to je bio omiljeno mjesto za stanište brodova i trgovanje između Afrike, Azije, Indije i arapskih zemalja. Do 15. stoljeća, zemlja je bila "čvrsto" islamska - ali onda su došli Englezi, Portugalci i Holanđani. Međutim, Francuzi su bili prvi koji su uvidjeli veliki potencijal ostrva.

Pod francuskom vladavinom, na ovom ostrvu, ubrzo je sve postalo poznato. Francuski hemičari Garnier i Rechler otkrili su da žuti cvjetići za Chanel, imaju i ljekovita svojstva. U međuvremenu, postao je ovo dom za začine kao što su vanilija, muškatni oraščić, klinčići, biber i cimet.

Anjouan (Foto: EPA)
Anjouan (Foto: EPA)

Politička nestabilnost i nestabilna trgovina začinima, uzeli su svoj danak na Comoresu, a sada je ovo jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu.