Snimci iz zraka
72

Zlatna jesen u Jajcu i Mrkonjić Gradu: Očaravajući pejzaži zlatne nad vodopadom i jezerima

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Jesen nam je kalendarski već stigla, a krošnje drveća na nekim od najljepših lokacija u BiH tek su počele dobivati boje najljepšeg godišnjeg doba.

Posebno lijepa jesen i njen kolorit ističe se na području Srednjobosanskog kantona u gradićima Jajce i Mrkonjić Grad. Oba mjesta imaju svoja jezera u sklopu kojih se nalaze šetnice i drveće koje je već počelo poprimati crvene, narandžaste i žute boje. 



Uživanje u jednom od najljepših vodopada na svijetu smještenih u centru grada, šetnicom pored Plivskog jezera i na vodenicama ili šetnja čak i jezerom Balkana u Mrkonjić Grada pruža jedinstven odmor, a tople boje jeseni i prizori pored vode idealni su za fotografe.

Opće je poznato da Jajce nosi i titulu “muzeja pod otvorenim nebom” s obzirom na veliki broj spomenika i arheoloških lokacija, a sve zahvaljujući bogatoj historiji, tako je i obilazak ovih spomenika i tvrđava koji oživljavaju prošlost najidealnije tokom jeseni.


Ukoliko ste ipak ljubitelji kestena, to ćete moći kupiti u centru grada i u neposrednoj blizini vodopada, a istinski mir bez prevelike gužve očekuje vas na jezeru Balkana.


Jezero Balkana je skriveni dragulj Balkana, a tokom jeseni pruža predivne pejzaže za šetnju i relaksaciju što su prepoznali namjerni ili usputni posjetioci prirodne ljepote ovog kraja.