Prekrasni prizori
220

Zimska idila na Konjuhu: Popeli smo se na pet vrhova bh. ljepotice koju je danas prekrio snijeg

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Simbolika se poigrala sa Konjuhom, kojeg je na Međunarodni dan planina zabijelio prvi snijeg. U nastavku pogledajte fotografije i video prilog sa pet vrhova ove bosanskohercegovačke ljepotice.

Ove nedjelje prvi snijeg je zabijelio planinu Konjuh, a ekipa portala Klix.ba takozvanom kružnom stazom uspela se na pet vrhova, odnosno Vardu, Mali Konjuh, Veliki Konjuh, Zidine i Barić, koji su na svoje predjele navukli zimsko ruho.

Inače, prve pahulje Konjuh su zabijelile simbolično na 11. decembar koji se obilježava kao Međunarodni dan planina.

Ovaj dan prilika je za podizanje svijesti o važnosti planina za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj planinskih resursa te sklapanje partnerstava koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele cijelog svijeta.

Bosna i Hercegovina se može pohvaliti prelijepim planinama, kojima osim planinara, u posljednje vrijeme pohodi i sve veći broj trail trkača.

Njihove aktivnosti nisu besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova, s kojih će ionako ubrzo morati sići. To je način i stil života, kao i niz aktivnosti koje savremenom čovjeku život čine ugodnijim, zdravijim te ispunjenijim.

Prilika za sve to se pronalazi i na Konjuhu, planini smještenoj u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine te omeđenoj rijekama Seona, Turija, Litva i Oskova na sjeveru, Gosteljom na sjeveroistoku i Krivajom na jugu i zapadu.

Zaljubljenicima u prirodu posebno su privlačni vrhovi Varda, Zidine, Šuplji Javor, Vina Kruška, Suho Drvlje, Zidine, Brezina, Vrh Konjuha, Bijeli Vrh i Zečiji Rat na jugozapadnom grebenu Smolin.