Magični prizor
38

Zimska bajka: Kako Blidinjsko jezero izgleda dok je prekriveno ledom

I. S.
Screenshot: YouTube/droneprobih
Screenshot: YouTube/droneprobih
Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u našoj zemlji. Ono je geomorfološki spomenik prirode u sklopu Parka prirode Blidinje. Tokom zimskih mjeseci, dok je prekriveno ledom, izgleda naročito lijepo.

Smješteno je između planina Vran i Čvrsnica, zauzima površinu od otprilike šest kilometara kvadratnih. Najveća dubina jezera je 3,5 metara dok je prosječna dubina jedan metar. Široki dio obalnog pojasa je dosta plitak, gdje dubina jezera ne prelazi pola metra.

Voda u jezero dolazi prvenstveno s okolnih planina Vrana i Čvrsnice sa proljetnim otapanjem snijega. Iako relativno plitko, ono je dom nekoliko životinjskih vrsta, a u njemu se nalazi i endemska riba oštrulja, ubačena iz Buškog jezera.

Uz jezero se proteže Dugo polje, koje danas služi za ispašu, a manjim dijelom za obrađivanje, premda je u prošlosti bilo obrnuto. Prilaz jezeru je preko gradova Jablanice ili preko Posušja. Zbog svojih povoljnih geomorfoloških osobina i prekrasnih krajolika područje oko jezera i jezero je 30. marta 1995. godine proglašeno parkom prirode.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero, između ostalog su i bogata arheološka nalazišta, a posebno se izdvaja nekropola sa 150 stećaka u Dugom polju koja je u januaru 2004. godine dobila status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Od kulturoloških mjesta vrijedan spomena je i franjevački samostan, koji je smješten u podnožju vrha Pločno na 2.228 metara nadmorske visine, u mjestu zvanom Masna Luka, a u njemu je smještena i umjetnička galerija.