Putovanja
15

Želite jeftin odmor: Ovo su evropski gradovi samo za vas

Klix.ba
Svaki odmor mora biti dovoljno dug, nezaboravan, uzbudljiv, na dovoljno udaljenoj lokaciji i ono najvažnije – prihvatljiv za džep.
Foto: AFP
Foto: AFP

Huffington Post je izdvojio četiri evropska mjesta za odmor gdje biste boravak i uživanje nekoliko dana platili ne više od 500 eura za dvije osobe.

Grčka ostrva

Iako je ova država medijski izmrcvarena pričama o ekonomskoj krizi i dugu koji je više nego nepovoljan, Grčka nudi poprilično pristupačan odmor na svojim ostrvima koja pružaju sunce, more i tračak historije.

"Skakanje" sa ostrva na ostrvo je iznenađujuće pristupačna zabava, a petodnevni paketi sa hotelskim smještajem i kartama za trajekte mogu se naći već od 179 eura po osobi. Kako biste izbjegli visoke cijene birajte manje posjećena ostrva kao što su Paros ili Lefkada gdje možete naći smještaj za 30 eura po osobi.

Foto: AFP
Foto: AFP

Zagreb

Izuzetno jeftin put za nezaboravno iskustvo u prelijepom glavnom gradu Hrvatske pružit će vam iskustvo kuhinje, kulture i srednjoevropske arhitekture na Balkanu.

Na raspolaganju je Muzej Grada Zagreba u koji možete ušetati za 30 kuna, a tu je i Muzej prekinutih veza koji možete obići za 25 kuna. Pored toga, dan možete provesti u restoranima, pivnicama i parkovima, a svoj san možete pronaći za cijenu od 169 kuna po osobi.

Porto

Drugi najveći grad u Portugalu pruža vam kombinovano iskustvo najboljih evropskih vina, muzike i noćnog života. Popularna kušanja vina u gradu su ili besplatna ili koštaju tek nekoliko eura, što predstavlja odličan način za jeftin provod.

Noć u Portu može vas koštati svega 30 eura po osobi, a ukoliko želite smještaj sa besplatnim doručkom morat ćete izdvojiti 50 eura po osobi. Ipak, imajte u vidu da ove cijene padaju nakon ljeta.

Foto: AFP
Foto: AFP

Loire

Udaljena oko tri sata vožnje od Pariza nalazi se romantična dolina Loire. Ovdje možete za vrlo malo novca svoje vrijeme provesti istražujući vinograde, stare građevine i magična sela zapadne Francuske koja su pod zaštitom UNESCO-a.

Posjetite dvorce, kušajte vina za svega dva eura, a zakup ture u predivnim starim vilama koštat će vas svega 10 eura. Ipak, izbjegavajte hotele i svoj smještaj osigurajte u privatnim kućicama i simpatičnim farmama. Četverodnevni aranžmani sa doručkom za dvije osobe koštaju od 230 eura što predstavlja odličnu cijenu.