|

"Zeleni mostovi" svake godine spase hiljade životinja širom svijeta

"Zeleni mostovi" svake godine spase hiljade životinja širom svijeta
65
Klix.ba
21.2.2017. u 15:28
75
komentara
65

dijeljenja
1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10
Teško je kazati koliko životinja svake godine strada od automobila širom svijeta, ali se procjenjuje da ih samo na putevima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) svaki dan strada blizu milion. Takozvani "zeleni mostovi" su objekti koji životinjama omogućavaju sigurno i nesmetano prelaženje preko autocesta.
Tako su neke zemlje uložile velike napore kako bi osigurale i pobrinule se za sigurnost svojih divljih životinja.

Prvi mostovi za životinje su izgrađeni u Francuskoj '50-ih godina prošlog stoljeća, a najduži na svijetu je Natuurbrug Zanderij Crailoo u Holandiji i dug je 800 metara i širok 50 metara.

S obzirom na to da su autoceste morale biti izgrađene razvojem infrastrukture, bilo je potrebno osigurati posebne dodatne objekte i prilagoditi mnoge već postojeće koji služe kao prijelazi preko saobraćajnica.

Takozvani "zeleni mostovi" specijalizirani su objekti koji omogućavaju sigurno i nesmetano prelaženje životinja preko autocesta. To su umjetni tuneli nasipani zemljom koji se zatim ozelenjavaju kako bi se što bolje uklopili u prirodno stanište životinja.

"Zeleni mostovi" izgrađeni su u svrhu sigurnog prelaska životinja preko saobraćajnica, a osim njih za sigurnost mostova vrlo su važni tuneli i vijadukti.

Svaka navedena struktura životinjama mora pružati sigurnost prilikom prijelaza s jedne na drugu stranu saobraćajnice pa stoga prijelazi moraju biti dovoljno veliki i uklapati se u prirodno stanište.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...