Putovanja
65

"Zeleni mostovi" svake godine spase hiljade životinja širom svijeta

Klix.ba
Teško je kazati koliko životinja svake godine strada od automobila širom svijeta, ali se procjenjuje da ih samo na putevima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) svaki dan strada blizu milion. Takozvani "zeleni mostovi" su objekti koji životinjama omogućavaju sigurno i nesmetano prelaženje preko autocesta.

Tako su neke zemlje uložile velike napore kako bi osigurale i pobrinule se za sigurnost svojih divljih životinja.

Prvi mostovi za životinje su izgrađeni u Francuskoj '50-ih godina prošlog stoljeća, a najduži na svijetu je Natuurbrug Zanderij Crailoo u Holandiji i dug je 800 metara i širok 50 metara.

S obzirom na to da su autoceste morale biti izgrađene razvojem infrastrukture, bilo je potrebno osigurati posebne dodatne objekte i prilagoditi mnoge već postojeće koji služe kao prijelazi preko saobraćajnica.

Takozvani "zeleni mostovi" specijalizirani su objekti koji omogućavaju sigurno i nesmetano prelaženje životinja preko autocesta. To su umjetni tuneli nasipani zemljom koji se zatim ozelenjavaju kako bi se što bolje uklopili u prirodno stanište životinja.

"Zeleni mostovi" izgrađeni su u svrhu sigurnog prelaska životinja preko saobraćajnica, a osim njih za sigurnost mostova vrlo su važni tuneli i vijadukti.

Svaka navedena struktura životinjama mora pružati sigurnost prilikom prijelaza s jedne na drugu stranu saobraćajnice pa stoga prijelazi moraju biti dovoljno veliki i uklapati se u prirodno stanište.