{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zavirite u tajni Mussolinijev bunker koji je slučajno otkriven

25.10.2014. u 22:00
21
77
Zavirite u tajni Mussolinijev bunker koji je slučajno otkriven
21
Italijanski fašistički diktator Benito Mussolini, kao i sve vođe tog tipa, brinuo je o svojoj sigurnosti te je 15 metara ispod svog sjedišta u Rimu dao sagraditi bunker u kojem se planirao sakriti od savezničkog bombardovanja.
Foto: EPA
Foto: EPA


Ipak, bunker sa ojačanim betonskim zidovima je ostao nedovršen, ali i nepoznat javnosti sve do 2011. godine, kada su otkrivena željezna vratašca u podu.

Bunker od 80-ak kvadrata u vinskom podrumu vile Torlonia, u kojoj je Mussolini živio od 1929. do 1943. godine, danas je posjetio gradonačelnik Rima Ignazio Marino, a od 31. oktobra bit će otvoren za prve posjetioce i to one koji su prethodno izvršili rezervaciju.

Foto: EPA
Foto: EPA


Do njega vodi uski hodnik dug više od 60 metara, uz nekoliko niša sa prostorom za poljski krevet i sto. Ipak, bunker je opskrbljen telefonskom linijom, te sofisticiranim sistemom ventilacije koji može opskrbiti 15 osoba u toku tri do šest sati.

Od bunkera su vodila dva puta za bijeg - jedan do porte susjedne crkve, a drugi do obližnjeg bunkera ispod spomenika Viktora Emanuela II. Ipak, Mussolini je uhapšen prije nego što je bunker dovršen i pušten u funkciju.

Foto: EPA
Foto: EPA

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: