Zračni centar
14

Zavirite u savremeni terminal novoizgrađenog istanbulskog aerodroma

Piše: E. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Novi istanbulski aerodrom prije tri dana počeo je s opsluživanjem letova, a ekipa portala Klix.ba danas je posjetila ovo zdanje koje će godišnje, u prvoj fazi, opsluživati 90 miliona putnika.

Nakon što je završena najveća "selidba" u historiji avijacije s aerodroma Ataturk na novootvoreni aerodrom u Istanbulu, počelo je i opsluživanje međunarodnih i domaćih letova.

Kako se ranije tvrdilo, riječ je o aerodromu sa jednim od najvećih terminala na svijetu.

S obzirom da aerodrom u potpunosti još uvijek nije u funkciji, neke radnje još uvijek nisu otvorene. Međutim, posjetioci na usluzi imaju kafiće, centre za odmor, pametne klupe za punjenje elektronskih uređaja, duty free shopovi i brojne druge usluge.

Unutrašnjost aerodroma opisala bi se spojem modernog kojeg predstavlja dizajn i arhitektura te prirodnog ukrašenog arheološkim spomenicima i florom. Zelene oaze s drvećem i cvijećem te velike plohe za ležanje na kojima smo zatekli putnike pravo su mjesto za odmor od dugih letova.

Prvi let s istanbulskog aerodroma Turkish Airlines je izveo prema Ankari 8. aprila, a direktor ove kompanije Ilker Ayci je kazao da se otvorenjem aerodroma otvaraju vrata ka novoj avanturi.

U prvoj fazi aerodrom će opsluživati 90 miliona putnika godišnje, dok se završetak sve četiri faze, koje podrazumijevaju šest pisti, očekuje do 2028. godine kada će ovaj aerodrom opsluživati 200 miliona putnika godišnje.

Završetkom svih faza, istanbulski aerodrom će postati svjetski centar zračnog saobraćaja s više od 350 destinacija širom svijeta. Koristit će ga 250 aviokompanija, a imat će 2.000 uzlijetanja i slijetanja dnevno.